A kiállítás, amely immár 23 éve teszi szebbé a tavaszt!

ukrajina-kraslice-svidnik-muzeum-vajce (1)

Több mint 400 húsvéti tojást tekinthetnek meg a látogatók a 23. alkalommal megrendezett hímestojás-kiállításon a Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) – Ukrán Kultúra Múzeumában (MUK) Felsővízközön (Svidník).  

A kiállításon szlovák és ukrán tojásfestők alkotásai láthatók. A tojások, amelyeket a régióban „pysanky” néven ismernek, az északkelet-szlovákiai és határ menti régiók népművészetének jellegzetességei. A kiállítás 28 tojásfestő munkáját mutatja be.  

„A kiállításon 431 húsvéti tojás látható, amelyeket különböző technikákkal készítettek. A résztvevők nagy része az Eperjesi kerületből származik, de két résztvevőnk van a Kassai kerületből is. Emellett az ukrán művész, Ľudmila Hubaľ is bemutatja munkáit” 

– mondta a TASR-nek Miriam Božiková, a múzeum igazgatóhelyettese. 

„A legtöbb tojást hagyományos viasztechnikával díszítik, de a művészek különböző új technikákat is kipróbálnak drót, gyöngyök, szalagok és pamut felhasználásával” 

– tette hozzá Božiková.  

A felsővízközi SNM - MUK idén ünnepli a városban való fennállásának 60. évfordulóját, és ez a kiállítás az intézmény egyik fő tevékenysége. 

„A múzeum történetének egyharmadát tölti ki a tojáskiállításunk, amely nélkül már nem is lenne húsvét Felsővízközön. Büszkék vagyunk rá. Ki merem jelenteni, hogy ez nem csak szimplán kézművesség. Ezek olyan alkotások, amelyek messze városunk határain túl is csodálatra méltóak” 

– tette hozzá Jaroslav Džoganík, a múzeum igazgatója.  

A kiállítás június 2-ig látogatható. 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?