Kultúra

A kiadók és az olvasók is jól járhatnak

Megállapodásra jutott a Google a könyvkiadókkal, hosszú pereskedés végére került pont New YorkHét év pereskedés után a Google és a könyvkiadók egyezségre jutottak. A megállapodás értelmében a kiadók jogában áll eldönteni, mely könyveket digitalizálhatja a Google – adta hírül a New York Times.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. október 11. 18:32

A Google Library Project céljai között szerepelt minden könyv digitalizálása, és azok olvashatóvá, illetve kereshetővé tétele az online felületen. A per lezárása azonban csak egy meglehetősen kis előrelépés a Google számára, hiszen a szerzők és a cég közti jogi vita ezzel még korántsem ért véget. 

Ugyan a megállapodás nem sokban változtatja meg a Google és a kiadók politikáját, mégis mérföldkőnek tekinthető, hiszen iránymutatóként szolgálhat a szerzői jog meghatározásához az internet korában. Sőt, egy újabb bizonyítéka a hagyományos nyomtatott könyvekről az e-könyvekre történő átállás tendenciájának, a Google azon erőfeszítéseiről nem is beszélve, hogy az e-könyvek értékesítése terén versenyben maradhasson a rivális Amazon.com-mal. Hét éve, amikor a kiadók először beperelték a céget, a digitális könyvek új és ijesztő kilátásokkal szembesítették őket, mára azonban mindennapossá váltak. 
A napokban megkötött egyezséget olyan nagy múltú könyvkiadók írták alá, mint a McGraw-Hill Companies, Pearson Education, the Penguin Group, John Wiley & Sons és a Simon & Schuster. A megállapodás a kiadók kezébe helyezi a döntést, hogy a Google digitalizálhatjae a már kereskedelmi forgalomban nem kapható, de még szerzői jogvédelem alatt álló könyveiket, vagy sem. Amennyiben ezt engedélyezik, úgy az egyes könyvek nagyjából 20 százaléka ingyen is olvasható lenne, vagy meg is vásárolhatóak teljes terjedelmükben a Google Play internetes boltjából. így a bevételek megoszlanának a cég és a kiadók között, a pontos pénzügyi feltételeket azonban nem hozták nyilvánosságra. 
A Google már évek óta lehetőséget biztosít a kiadóknak, hogy digitalizált könyveiket online felületen árulják, az új könyvek digitalizálása pedig mára rutinná vált, azonban a megállapodás értelmében a kiadók is részesednek a már nem forgalomban levő könyvek eladásából, melyeket jó eséllyel már nem digitalizáltak volna. Ezzel együtt azonban a Google is bővítheti digitális könyvtárát, és továbbra is áru. 
 
Horváth Gergő
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Kassa

Folytatódik a kánikula, délen hőségriadót rendeltek el

Kassa

Kassán is beindult a strandszezon

čaputová vlhová

Megszüntette az államfővel szemben indított eljárást a parlamenti bizottság

koronavírus Magyarország

Koronavírus - Meghalt 8 beteg, 91-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Nyárasd

Elkerülő utakat terveznek

sport a tévében

A magyarok és a szlovákok utolsó Eb-csoportmeccse a tévében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.