A jövő zenéje és keleti kilátásai

ss

Csütörtöktől három napon át zajlik Pozsonyban a Sharpe fesztivál, amelyen feltörekvő előadók és zenekarok mutatkoznak be a szakma, illetve a közönség előtt. Németországból, Angliából, sőt az USA-ból is érkeznek fellépők, nem beszélve a színes hazai kínálatról.

A Sharpe egy úgynevezett showcase-fesztivál, ahol a megszokottnál rövidebb, maximum félórás koncerteken kaphatnak ízelítőt az érdeklődők egy-egy zenekar vagy előadó programjából. A promóterek, rendezvényszervezők, klubtulajdonosok, lemezkiadók rendszeresen részt vesznek ilyen fórumokon, a nagy találkozások potenciális helyszínein, ahol akár előszerződések is köttethetnek. A szakma képviselői a színpad mellett a közönség reakcióját is figyelik. A nézők pedig pár nap alatt egy csomó minikoncertet megnézhetnek, különböző stílusokkal találkozhatnak, új kedvenceket találhatnak, akikkel később egy sör mellett akár el is beszélgethetnek.

Európában rengeteg ilyen fesztivál van, nálunk ez az egyetlen. Hat évvel ezelőtt még több pozsonyi klubban párhuzamosan zajlott, a közönség ide-oda vándorolt a belvárosban. Aztán a szervezők találtak egy ideális helyszínt, a Nová Cvernovka kultúrközpontot, amely valaha egy cérnagyár adminisztratív épületeként funkcionált, majd iskola működött benne. Tele van kisebb-nagyobb termekkel, azaz több helyszínen is lehet zajongni – míg az egyikben átszerelés folyik, tovább lehet fáradni a következőbe, ahol a fellépők már repesve várják a közönséget. Vagyis folyamatos kényeztetésre készüljön, aki jegyet vált erre a különleges eseményre.

Talán mondanom sem kell, hogy itt mindenki a maximumot igyekszik nyújtani a rendelkezésére álló rövid időben. A Sharpe remek weboldalnak köszönhetően (sharpe.sk) pontosan tudják, kik ülnek a nézőtéren. Ha például egy hazai zenekar szeretne eljutni egy konkrét európai nyári fesztivál színpadára, vagy egy jó nevű külföldi klubba, csak csekkolnia kell a szakmai résztvevők listáját. Sok feltörekvő előadó azzal tölti az év egy részét, hogy sorra járják az ilyen showcase-fesztiválokat – ez különösen érvényes az Amerikából ideutazókra. Bár a nagyobb fesztiválok headlinereit a Spotify-számadatok és a YouTube-videók nézettésge alapján választják ki a szervezők, a kisebb színpadok fellépőlistája a showcase-programoknak köszönhetően áll össze – és lehet, hogy későbbi világ-sztárokat fedeznek fel itt. Igaz, hogy manapság már két-három kattintás után bármi meghallgatható a neten, és akár Zoomon is muzsikálhatnak a zenészek a szervezőknek, az élő fellépések varázsa még mindig pótolhatatlan. Április 25–27. között itt lesznek a barcelonai Primavera Sound, a budapesti Sziget, a bécsi Waves, a brit Under the Radar és több más fontos fesztivál, klub és kiadó tehetségvadászai, Portugáliától Szlovéniáig.

A Sharpe nemcsak zenei élményt nyújt, hanem egy edukációs platform is, amely támogatja a nemzetközi együttműködést és a hazai független zene terjesztését. A koncertek mellett egy szakmai konferencia is zajlik előadásokkal és panelbeszélgetésekkel, olyan témákról, amelyek az utca emberét is érdekelhetik, például a fesztiválok finanszírozásáról, vagyis arról, hogyan lehet eligazodni a növekvő headlinergázsik és a korlátozott fesztivál-költségvetés közötti bonyolult dinamikában. Egészen speciális kérdések is megvitatásra kerülnek: a fesztiválok vegetáriánus ételkínálatának növelése, a fenntarthatóság és a környezetvédelem, vagy éppen a számítógép előtt gubbasztó fiatalok kimozdításának rafinált módszerei. Külön teret kapnak az ukrán koncertszervezők és fellépők, akik a háború borzalmai közepette is terjesztik hazájuk zenéjét Európában.

A Sharpe fesztiválon szó lesz arról is, hogy a közelmúltbeli szlovákiai politikai fordulat után veszélybe került a művészet és a kultúra szabadsága. A résztvevők külföldi példák alapján próbálnak válaszolni néhány fontos kérdésre. Mi a művészet szerepe és mit tehetnek a kultúra területén dolgozók a demokrácia érdekében? Lehetnek-e egyáltalán a apolitikusak a művészek ezekben zavaros időkben? A történelem során a zene nagy politikai és társadalmi változásokat kísért végig. Vajon kezdeményezhet-e ma is ilyen változásokat?

A szakmai találkozó „sztárvendége” idén egy élő legenda lesz: a nagy megmondóember, a seattle-i KEXP rádió tehetségvadásza, Kevin Cole. Ha osztanának Grammy-díjat zenei ízlésformálás kategóriában, ő már rég megkapta volna. A KEXP ma nem csak a legmenőbb alternatív zenei rádió Amerikában, hanem YouTube-on is kifejezetten népszerűek az élő felvételeik, gyakorlatilag mindenkinek hatalmas megtiszteltetés náluk zenélni. A szaksajtó is árgus szemekkel figyeli, kik lépnek fel ezeken a minikoncerteken, mert tudják, hogy a csatorna kitartóan, és folyamatosan mutatja be az érdekesebbnél érdekesebb zenekarokat, nem az aktuális trendeket követve, hanem inkább alakítva. Kizárólag olyanokat választanak ki, akik szerintük – származástól, vagy hírnévtől függetlenül – értéket képviselnek. És Kevin Cole szimata általában csalhatatlan. Olyan nagy nevek köszönhetik neki a világhírt, mint a Foals, a War on Drugs, a Moderat, a Grammy-díjas Alabama Shakes, Mac DeMarco, Courtney Barnett, Macklemore vagy az Arctic Monkeys. A magyar zenekarok közül eddig csak egy jutott be ebbe az elit keretbe: a Qualitons, 2019-ben. Kevin akkor elmesélte, hogy három évvel korábban hallotta őket először egy szlovén showcase-fesztiválon. Ebből is látni, mire jók az ilyen rendezvények.

A pozsonyi közönség kétféle jegytípusból választhat, az egyikkel a szakmai konferenciára is bemehetnek, a másik csak a koncertekre szól.

Nézzük ez utóbbiakat, illetve néhányat közülük, saját szimatunk alapján. A fellépők listáját a Sharpe honlapján böngészhetik végig.

Az Egyesült Államokból támad be a The Drin nevű, hattagú innovatív posztpunk kommandó, akik a műfajban szokásosnál jóval bonyolultabb hangzásbeli struktúrákat működtetnek. Fontos megemlíteni, hogy a Today My Friend You Drunk the Venom című albumukról a neves Pitchfork írt elismerő kritikát.

Glasgow-ból érkezik a Doss nevű formáció, tele erőteljes dobokkal, markáns basszustémákkal, egyszerre szellemes és kritikus szövegekkel. Remekül tükrözik Skócia kulturális identitását.

Az elektronikus „kütyümágusok” közül Swarm szettje lehet a legérdekesebb, 3D-s vetítéssel, élő hegedűjátékkal. A bátran kísérletező spanyol Los Sara Fontan duó pedig billentyűs hangszereket, hegedűt és dobokat kombinál. A berlini színtérről a a popközpontú, de sokfelé burjánzó Mink érkezik, akiknek akiknek zenéjében az eufória és a melankólia találkozik.

Lengyelországból a varsói alternatív szcéna egyik alapembere, Julek Ploski látogat el hozzánk. Ő a barokk zenét, a metált és a hiperpopot ötvözi, szerzeményei olyanok, mint egy-egy fiktív film zenéi. Egy másik lengyel együttes, „a maszkos trió”, a T'ien Lai is tiszteletét teszi a Sharpe fesztiválon. Őket afrikai, illetve dél-amerikai forró ritmusok inspiráltak, élő ütőhangszerekkel átszőtt indusztriális technót hoznak Pozsonyba. A shoegaze sem hiányozhat a kínálatból: a cseh Manon Meurt, élükön Kateřina Elznicová énekesnővel éteri fílinget és fülbemászó dallamokat prezentál.

A Sharpe valamennyi idei résztvevőjének zenéi elérhetőek a fesztivál YouTube-csatornáján, illetve Spotify-fiókjában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?