A helyes fogápolás alapvető tudnivalói

Fogunk és gyermekeink fogazatának épsége csaknem kizárólag rajtunk múlik. Egyéni felelősségünk, hogy megteszünk-e mindent a fogszuvasodás, ínygyulladás és a fogágybetegség kialakulásának megelőzésére. Fogazatunk egészségének megőrzése a rágóképesség és az esztétikus megjelenés szempontjából is fontos.

Fogunk és gyermekeink fogazatának épsége csaknem kizárólag rajtunk múlik. Egyéni felelősségünk, hogy megteszünk-e mindent a fogszuvasodás, ínygyulladás és a fogágybetegség kialakulásának megelőzésére. Fogazatunk egészségének megőrzése a rágóképesség és az esztétikus megjelenés szempontjából is fontos.

Mit is jelent a helyes fogápolás? A válaszhoz ismernünk kell a fogak romlásának folyamatát. A fogak felszínét ragadós, filmszerű anyag, az úgynevezett foglepedék borítja, melynek főbb alkotóelemei a nyál, a baktériumok, az ételmaradékok és egyéb nyálban oldott anyagok. A fogfelszínen tartósan jelenlevő lepedék savképző baktériumai felelősek a fogszuvasodás kialakulásáért, mivel a savas közegben a fogzománc ásványi anyagai (főleg kalcium és foszfát) kiáramlanak a fogszövetből. A folyamat egy ideig visszafordítható, mert a kezdeti fogszuvasodások többségében – kizárólag fogkefével és fluoridos fogkrémmel végzett fogmosás hatására – az ásványi anyagok fokozott visszaépülése folytán gyógyulás következhet be, de hoszszabb idő után a nagyobb ásványianyag-veszteség miatt szuvas üreg képződik (kilyukad a fog).

Az ínyszélen található lepedék baktériumai ezenkívül szerepet játszanak az ínygyulladás kialakulásában, sőt a fogkő sem más, mint elmeszesedett foglepedék, amely az íny alatt és felett egyaránt előfordulhat. A foglepedék kizárólag mechanikus tisztítással, azaz fogkefe és fogkrém segítségével távolítható el, de pár óra múlva újraképződik, ezért van szükség a rendszeres és gyakori fogmosásra. Célszerű lenne minden étkezés után fogat mosni, de ajánlott legalább kétszer, reggel és este. A fogmosás során meg kell tisztítani a fogak külső, belső és rágófelszíneit, különösen ügyelve az ínyszéli részek megtisztítására is. A nehezen hozzáférhető, szoros vagy szabálytalan fogak közötti területek tisztítására alkalmas a fogselyem és a fogköztisztító kefe. Ajánlatos a fogmosás végén óvatosan fogkefével megtisztítani a nyelvet is. A fluoridos fogkrémek hatását egészítik ki a fluoridos szájöblítők, amelyek segítségével lassul a szájlepedék újraképződése. Különösen fontos szabály, hogy az esti fogmosás után már semmit ne együnk, és lehetőleg csak vizet igyunk. Ez különösen a gyerekekre vonatkozik.

A foglepedékkel ellentétben a fogkövet kizárólag a fogorvos távolíthatja el, de a fogkőképződés elsősorban a helyes fogmosással előzhető meg.

A helyes fogápolás mellett fontos a rendszeres – félévenkénti – fogorvosi ellenőrző vizsgálat, amely lehetővé teszi a fogszuvasodás és az íny betegségeinek korai kezelését, a rendszeres fogorvosi tisztítást és a szájüreg kóros elváltozásainak időben történő felismerését, beleértve az onkológiai szűrést is. (erf)

A hazai piacon számtalan gyulladásgátló szer található, ám szakmai körökben legújabban a természetes alapanyagú, grépfrútmag-kivonatból készült dentális gélek használatát ajánlják. A gyógyszertárakban megvásárolható kellemes ízű és illatú Citrogrep gél (fogkefével viszszük a fogakra és az ínyre) fertőtleníti a szájüreget, s rövid időn belül megszünteti az ínyvérzést, meggátolja a lepedék képződését, a leheletet pedig kellemessé varázsolja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?