A harmincas évek Budapestjéről a mai Jószágországba

ff
Komárom |

Örömteli viszontlátások, kézfogások, ölelések sorjáztak az 59. Jókai Napok stábján a szerdai megnyitó előtt. Látszott: van kiért, van miért megrendezni a szlovákiai magyar amatőr színjátszók országos fesztiválját.

Ahogy azt Bajkai Csengel Mónika főszervező a Visszhang című fesztivál napilap címlapján hangsúlyozta, az idén kavalkád várható és színes lesz a fesztivál.

Késő délután öt órakor, az ünnepélyes megnyitón, Keszegh Béla polgármester, aki mindig felkészült beszédeibe belecsempész egy kis humort is, hangsúlyozta, hogy ő még nem a Rejtő Jenő produkció része, és ezen jót derült a közönség. Kell a humor ezekben a nehéz időkben – tette hozzá a város első embere, aki előre jelezte a jövő évet is, amikor Jókai Mór születésének kétszázadik évfordulóját ünnepli majd szülővárosa.

 A felnőtt színjátszó csoportok versenyét a rétei Révisz Vidám Színpad Rejtő-estje nyitotta, három bohózattal, az író és Nádasi László tollábó,l Gyurcsi Pomichal Mária rendezésében. A csoport igyekezett megidézni a múlt század harmincas-negyvenes éveinek Budapestjét. A fesztivállakók az akkori dallamokat dúdolgatva mentek vacsorázni. Este azután a Meg+(s)zavaztuk Diákszínpad Jószágország ’24 című előadása volt az édes-keserű desszert a Marianum Egyházi Iskolaközpont udvarán. Szabadtéri előadás lévén, a nézők sokáig kémlelték az eget, olykor csöpögött néhány esőcsepp, a következő percben elállt. Fél órát csúszott is a kezdés, de az előadás mindenért kárpótolta azokat, akik megtekintették. Tóth Gábor és Miklós László rendezők egy különleges színpadi világot teremtettek az Állatfarm motívumaira készült eredeti színházi produkcióban. A végén a nézők szűnni nem akaró vastapssal jutalmazták a frenetikus játékot.

Hogy miként látta mindezt a fesztivál zsűrije, Hizsnyan Géza színházi szakember, a szakmai zsűri elnöke, Sereglei András drámapedagógus, rendező, Michač Gábor díszlet-, jelmez-, és bábtervező, Szabó Csilla drámapedagógus, rendező, Varga Emese dramaturg, a Komáromi Jókai Színház művészeti vezetője, a ma 13 órakor, a Kiss Péntek József kamarateremben kezdődő szakmai értékelésen derül majd ki. (BJ)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?