A hanglemezipar első féléves eredményei

Az IFPI – amely a hanglemezipart képviseli világszerte, és a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége is a tagja – friss adatokat közölt, amelyek a zenei iparág idei első hat hónapjának teljesítményét tükrözik.

Az IFPI – amely a hanglemezipart képviseli világszerte, és a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége is a tagja – friss adatokat közölt, amelyek a zenei iparág idei első hat hónapjának teljesítményét tükrözik. Ezek a számok sokkal kedvezőbbek tendenciájukat tekintve, mint az elmúlt négy év adatai, néhány piac a fellendülés jeleit mutatja.

A Föld egészét tekintve a hanglemezipar eladásai a darabszámot figyelembe véve 1,7 százalékkal nőttek, míg ha az értéket vesszük alapul, akkor 1,3 százalékos csökkenést mutatnak a számok az első félévben 2003 első hat hónapjához viszonyítva. Az audioszektor forgalma az értékét tekintve 2,7 százalékkal csökkent, viszont a zenei videók eladásainak értéke 20,2 százalékkal nőtt.

Januártól júniusig az audio- és zenés videóeladások összértéke meghaladta a 13,9 milliárd amerikai dollárt, szemben a 2003 hasonló időszakában elért 14,1 milliárddal. Ezek az adatok az elmúlt négy esztendő drámai változásai után végre kisebb csökkenést, lassuló tendenciát tükröznek. Ez az eredmény a legjobb félévi bizonyítvány 2000 óta az IFPI munkatársa, Keith Jopling szerint.

Ha a világpiacot régiónként, esetleg országonként elemeznénk, sokkal nagyobb különbségekbe botlanánk, attól függően, hogy mennyire elterjedt az internetes kalózkodás, a hagyományos cédémásoláson alapuló illegális kereskedelem vagy további faktorok, amelyek egyes piacokat jellemeznek. Az idei fellendülés vezetője kétségtelenül az Egyesült Államok, ahol remek eredmények születtek, míg a csökkenés továbbra is tekintélyes, bár már lassuló olyan országokban, mint Kanada, Németország és Japán. Olyan jelentős piacok, mint Spanyolország, Olaszország vagy Hollandia továbbra is gyengén teljesítenek.

Régiónként haladva, Észak-Amerikában a két nagy piac jelentős különbséget mutatott. Az Egyesült Államok, a világ legnagyobb piaca a 2003-as nagy viszszaesést követően idén, az első hat hónapban öt százalékos növekedést könyvelhetett el darabszámban és 3,9 százalékost értékben az RIAA, az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetségének adatai szerint. A digitális eladások markánsan növekedtek, minden eladott kislemezre ma már tíz online vásárolt hangfelvétel jut. A kanadai piac gyenge félévet produkált, azonban így sem tudta lehúzni a régió remek eredményét.

Európa sokkal gyengébben teljesített, hiszen az eladások a darabszámot tekintve öt százalékkal, az értéket tekintve pedig 7,7 százalékkal estek, a legjelentősebben Ausztriában, Franciaországban, Portugáliában, Spanyolországban és Svédországban. A brit piac, a világ harmadik legnagyobbja minimális növekedést tudhat maga mögött a cédéeladásokban. Németországban folytatódott az esés, igaz, jóval kisebb mértékben, mint az előző években.

Ázsiában, a hosszú ideje tartó visszaesést követően a japán piac csökkenése lassulni látszik. A szigetország – amely az ázsiai régió eladásainak nyolcvan százalékát jelenti – darabszámban már enyhe emelkedést is mutatott az első félévben. Dél-Koreában – amely továbbra is az egyik legjelentősebben fertőzött ország az online kalózkodás szempontjából – újabb huszonöt százalékos esést mutattak az adatok.

Jó félévet zárt viszont Latin-Amerika, elsősorban az erős helyi repertoárnak köszönhetően. Különösen Brazília, Argentína és Mexikó adatai emelkednek ki. Ausztrália, amely tavaly ilyenkor remek eredményeket produkált, most kilenc százalékkal kevesebb kiadványt tudott értékesíteni, és Új-Zélandon is folytatódott a tendencia, 6,8 százalékos volt a szigetországi esés.

Az iparág sokat remél a második félévtől, amely mindig erősebb, mint az első hat hónap, az eladások hatvan százaléka erre az időszakra esik. Ráadásul az előzetes bejelentések szerint igen gazdag lesz a karácsony előtti időszak a megjelenések tekintetében. Számos előadó és sztárzenekar mostanra időzítette albumának kiadását. (zenefórum, p)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?