A gyermekvállalásról viccesen és komolyan

dddddd

A Komáromi Jókai Színház és a Symbol Polgári Társulás együttműködésének köszönhetően debütál holnap, azaz szombaton egy kortárs katalán szerző darabja a Benkő Géza Stúdiószínpadon.

Jordi Galceran vígjátékát, a Bu­rundangát Matusek Attila rendezte.

„A legtöbb komédia a harmincas-negyvenes korosztályra íródott, de látom a potenciált a most felnövő generációban. Energikusak, szeretnek dolgozni, jól tudnak bánni a ritmussal, és kiváló a humorérzékük. Ezért kezdtem el olyan művet keresni, ami fiatalokról szól, humoros, de mégis van valami többlettartalma. Ebben a darabban elsősorban a gyermekvállalás témája fogott meg. Az egyik szereplőnk terhes lesz, és ezzel egy komoly döntéshelyzet elé kerül, mivel nem biztos benne, hogy a partnere ugyanúgy érez-e. Ha felneveli, akkor kivel és hogyan? Felmerül az abortusz lehetősége, ami korántsem vígjátéki alaphelyzet. Mindezt körüllengi egy furcsa kisebbségi légkör, ami nem is annyira kisebbségi, ha a mélyére ásunk – egy küzdés valamiféle elnyomás ellen, de ez is valahol máshol gyökerezik.”

Sok súlyos kérdés vár megválaszolásra, a szereplők ezt mégis inkább halogatják. De hogyan lehet döntéseket hozni, ha maszkos férfiakat találsz a lakásodban, ha kiderül, a partnered nem is az az ember, akinek megismerted, kéretlen szakácsok állnak neki főzni a konyhádban, és mindennek tetejébe még feltűnik egy mindentudó, vagyonos nagybácsi, aki az eseményeket nagy élvezettel kommentálja?

Az abszurdnál abszurdabb szituációk hátteréül egy különös, színes, pop artos képregényvilág szolgál. „Az egész kicsit sitcomos, snittszerű, sok benne a felvillanó kép. Hiába játszódik végig egy helyen, egy időben, mégis van ilyen meseszerű, elrajzolt jellege” – világít rá a rendező.

A darabot Bakucz Dóra fordította. Szereplők: Dékány Nikolett m.v., Katona Eszter e.h., Melecsky Kristóf m.v., Béhr Márton és Skronka Tibor. A díszletet Michal Lošonský m.v., a jelmezeket Lea Šáryová m.v. tervezte, a dramaturg Finta Viktória e.h.

Ujszó videó
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?