A Föltámadás bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

kp

A 2023/2024-es évad utolsó bemutatójához érkezett a Komáromi Jókai Színház: Daniel Majling Föltámadás című színművének május 15-én (szerdán) lesz a szakmai bemutatója, a premierbérletesek pedig május 17-én (pénteken) láthatják az előadást.

Daniel Majling (1980-), a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház dramaturgja, több képregény szerzője 2017-ben egy „orosz antológiával” lepte meg az olvasókat. Pontosabban: Ez nem orosz, hanem pszeudoorosz közeg. Bizonyos írók regényeinek az Oroszországa. Még inkább: az az Oroszország, amely bizonyos írók regényei nyomán a nem orosz olvasóik fejében, képzeletében létezik” – mondta el Ruzká klazika című kötetéről a szerző. (A könyv Oroz klazzika címmel 2022-ben jelent meg magyarul György Norbert fordításában, a Typotex Kiadó gondozásában.) 2016-ban Michal Vajdička rendező felkérésére, a prágai Dejvické divadlo számára született meg a színmű, amely a Oroz klazzika elbeszéléseiből három cselekményszálat fűz lazán össze. A Föltámadást 2019-ben bemutatta a Zsolnai Városi Színház is. A komáromi premier a darab magyar nyelvű ősbemutatója. Fordította: Forgács Miklós. Rendezte: Czajlik József, a kassai Thália Színház igazgatója.

Lev Levovicsot, az egyik legnagyobb orosz írót elhagyja az ihlet és az életkedv. Larissza Dmitrijevna, a Mir kiadó igazgatója elutasította szerelmi közeledését. Nem tehetett mást, hiszen Genagyij Szamszonovot, Lev Levovics szerkesztőjét szereti. Aki viszont az íróért rajong megszállottan. A beteljesületlenség kínját ígérő szerelmi háromszög gordiuszi csomóját végül egy furcsa alku vágja át: Lev Levovics Larissza Dmitrijevna meztelen testére írja legújabb regényét, majd ez a kézirat kerül Genagyij Szamszonov asztalára. De itt van még Arkagyij Sztyepanovics is, akinek mókusokról szóló ifjúsági művét ismét visszautasítja a kiadó... 

„Ez egy kiváló kortárs színdarab. Nagyszerű történet. Remek cselekményszövés. Kitűnőek a szerepek – emeli ki Czajlik József, az előadás rendezője. Tematikailag is nagyon izgalmas a szöveg. Alapvetően írói közegben játszódik, egyfajta művészi megrekedtség állapotában találkozunk a művészekkel. A Covid után ez elég jellemző volt a színházi társadalomra. Maga a cím, a Föltámadás is fontos hívószó, valamiféle másként gondolkodásra, a problémákhoz való más hozzáállásra sarkallt. Vallási-teológiai értelemben is izgalmas, hogy lehet föltámadni egy halott állapotból, hogyan támadhat föl az alkotói kedv, művészi vágy. Mindemellett bonyolult és furcsa szerelmi viszonyok vannak a szövegben, melyek éppen azt az alapgondolatot tagadják, amit az egyik író hangoztat, hogy ma már nincsenek, nem lehetnek nagy történetek.”

A Föltámadásban Hostomský Fanni, Matusek Attila, Olasz István, Béhr Márton, Fabó Tibor, Molnár Xénia, Szebellai Dániel és Szvrcsek Anita lép színpadra. 

A díszleteket Gadus Erika m. v., a jelmezeket Őry Katalin tervezte. Zeneszerző: Lakatos Róbert. (k)


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?