A család mindenek felett

Házasság? jeligére: „21 éves fiú vagyok, semmi kedvem megnősülni. Különben is úgy tartom, hogy nincs szükség a házasságra. Valahol olvastam, hogy a svédek kommunákban élnek. Nekem ez tetszik, és én is úgy szeretnék élni. Beleborzongok, ha arra gondolok, hogy egy nő mellett kell leélni az életemet. Mi a véleménye a kommunákról?”

Én azt javaslom, hogy jó sokáig ne is nősüljön meg. Kommunákban való együttélési forma valóban Svédországban volt kezdeményezés a házasság intézményének megújítására, de nem vált be. Többek között azért nem, mert a „család” alapfunkcióit nem sikerült megteremteni úgy, hogy működőképes legyen. A család legfontosabb feladata a szocializáció, ami nem más, mint a társadalmi normák elsajátítása azonosulás révén. A család főbb szocializációs funkciói a következők: A család teremti meg a biológiai létfeltételeket (táplálkozás, ruházkodás stb.). A család tagjai között kialakult érzelmi kapcsolatok struktúrája alakítja ki a gyermeki személyiségfejlődés érzelmi alapjait. Ezen belül a leglényegesebb az anya-gyermek kapcsolat, amelynek zavara maradandó személyiségkárosodáshoz vezet. A család tanítja meg a nyelvet mint a kommunikáció eszközét. A család kondicionálja a szokásokat. A család képez interakciós teret a növekvő személyiség számára. A család a személyiségbe motivációkat és ideálokat épít be. A gyermek a családban tanulja meg a szociális viselkedés mintáit, a szerepeket. A szerepek bizonyos társadalmi helyzetekben követendő viselkedések előírásai. A szerepek személyiségbe épülésének mechanizmusa az azonosulás. A család tanítja meg a gyermeket az affektív feszültségek (pl. agresszivitás) szocializált, vagyis szublimált megoldási módjára. A család szocializációs típusai abban különböznek egymástól, hogy szocializációs funkciójukat másképp gyakorolják. Szocializációs típusonként más és más a szülő-gyermek kapcsolat emocionális tartalma, mások az érintkezés formái, a nevelésben érvényesülhet a tekintélyelvűség vagy a demokratizmus, mások lehetnek a büntetés vagy a jutalmazás formái. A motivációk és ideálok, amelyeket kisgyermekkorban a család épít be a személyiségbe, szocializációs típusonként szintén különböznek.

Kedves fiatalember, bármennyire nem tetszik is Önnek a család, a házasság intézménye, el kell fogadnia azt, hogy még jobbat nem találtak ki helyette.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?