A citromfű – korunk gyógynövénye

A citromfű vagy mézfű (Melissa officinalis L.) egy méter magas évelő növény. Ha magról szaporítjuk, a kis palántákat védeni kell a fagytól, de ha egyszer elültetjük, többé nem szabadulunk tőle, mert apró magjait a szél szétszórja az egész kertben, s ott is terem, ahol nem akarjuk.

A citromfű vagy mézfű (Melissa officinalis L.) egy méter magas évelő növény. Ha magról szaporítjuk, a kis palántákat védeni kell a fagytól, de ha egyszer elültetjük, többé nem szabadulunk tőle, mert apró magjait a szél szétszórja az egész kertben, s ott is terem, ahol nem akarjuk. Az ajakosok családjába tartozó, kellemes illatot árasztó, évente többször virágzó növényt azért hívjuk mézfűnek, mert nagyon kedvelik a méhek. Akkor kell gyűjteni, amikor virágzik (május és szeptember). Jó a lakásban szárítani, ez különösen akkor igen hasznos, amikor a családban valamilyen feszültségek vannak, mert a citromfű illata ezeket is oldja.

Fő hatóanyaga az illóolaj, a citronellol, linalool, nerol, eugenol, kariofilléna és a geraniol. Tartalmaz még keserűanyagot, flavonoidokat és fenolkarbonsavakat.

Idegerősítő, természetes alvást elősegítő, nyugtató, görcsoldó, szélgörcsoldó, szívneurózist enyhítő, étvágyjavító és lázcsillapító hatása van.

A citromfű hatásmechanizmusa olyan, mint a legmodernebb nyugtatóké, azaz nem tompítja a központi idegrendszert, hanem csökkenti a feszültséget, a félelmet, és a természetes megnyugvás által olyan állapotra, lelki nyugalomra hangolja a feszült embert, amely közelít a tökéletes pihentséghez, mikor képesek vagyunk kreatívan gondolkodni, van kedvünk az alkotómunkához. Amíg a leggyengébb hatású 2 milligrammos Seduxen tabletta idővel depressziót okoz, a citromfű nem. Hogy miért? Azért, mert nem kémcsőben szintetizálódott, hanem a természet laboratóriumában készült, a zöld növényben, amely közelebb áll az élethez, mint a vegyszerek. Ez a citromfűnek a legcsodálatosabb bioaktív hatása az emberi szervezetre, és még az áldott állapotban levő nők is használhatják, éppen a hányinger és a feszültség ellen, amely oly gyakori tünet náluk.

A stresszt mindenki másképp éli meg. Egyesek a szapora szívverés miatt a nyakukban érzik a szívüket, és rosszullét fogja el őket. Mások a gyomrukat érzik egy csomóban, a harmadik típusnál hasmenéssel jelentkezik a feszültség, a negyedik csoportnál pedig erős, forró migrénes fejfájással. E négy tünetcsoport azután keveredhet, így van, aki mind a négytől szenved. Itt is segít a citromfűtea, amely megnyugtatja a szívet, a gyomrot, lecsillapítja az idegalapon létrejött hasmenést és a fejfájást is. Azoknak, akiknek szapora szívverésük van, segít a friss citromfű leveleivel való borogatás szívtájékon. A regenerációt a pihenés alatt a citromfű jobb minőségűvé teszi.

Alkoholelvonó-kúránál, amikor a függőségben élő egyén csak folyékony táplálékot ismer, az elvonási tünetek leküzdésére alkalmas a citromfű, mert megszünteti az ezzel járó rosszullétet.

A citromfű úgy könnyíti az epe munkáját, hogy oldja a stressz által összehúzódott epevezetéket, miáltal az epeelfolyás akadálytalan, így nem képződik epehomok, később epekő. Ha fokozni szeretnénk ezt a hatást, a citromfüvet kombináljuk apróbojtorjánnal, ezerjófűvel, borsmentával és gyermekláncfűvel. Ez a teakeverék biztosítja a hígabb epét, aminek következtében nem csapódnak ki az epesavak epehomok formájában, a már meglevő homok pedig kimosódik. Ezt az epés úgy éli meg, hogy az addig észlelt bizonytalan nyomások és fájdalmak, amelyek a jobb lapocka alá sugároztak ki, megszűnnek.

Az újabb kutatások rávilágítottak arra, hogy antivirális hatása is van. Megöli az övsömör (herpes zoster), az ajakherpesz (herpes simplex) vírusait. Természetesen ezt a hatást külsőleg gyógykrém formájában, vagy egy különleges gyógyszerformában (gyógyjégkocka) fejti ki. A jégkockát úgy kell elkészíteni, hogy 1 evőkanálnyi citromfüvet leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig hagyjuk ázni, leszűrjük, és amikor teljesen kihűlt, beleöntjük a jégkockaformába, betesszük a fagyasztóba. Amikor érezzük, hogy a szájunk széle viszket, és sejtjük az előző herpeszgyulladásból, hogy újabb kezdődik, akkor vesszük elő a jégkockát, és lefagyasztjuk, megöljük vele a herpesz vírusait. Ám ha valakinek túl gyakran van ajakherpesze, az az egész szervezet, az immunrendszer gyengeségéről tanúskodik. Tehát belsőleg is kezelni kell.

A citromfű majdnem minden teakeveréknek alkotórésze, hiszen a beteg akkor kezd gyógyulni, ha megnyugtatjuk. Kimondottan alkotórésze a nyugtató, idegerősítő, a szívneurózisra és a depresszióra alkalmazott teáknak. Kitűnő szolgálatot tesz például, amikor a vastagbélben mérgező gázok keletkeznek, és a beteg a has bal oldalán fájdalmat érez. A citromfű oldja ezeket a görcsös fájdalmakat, segít elpusztítani az ellenünk dolgozó baktériumokat, amelyek mérgező gázaikkal megterhelik a máj munkáját, és blokkolják az immunrendszert.

A citromfű segít a félelem, a pánikbetegség és feszült idegállapot leküzdésében. Erre a célra ajánlatos szurokfűvel, levendulával és galagonyavirággal kombinálni.

Segít a fájdalmas menstruációnál.

A citromfűvel lehet gyógyítani a melancholiát, melyre jellemző, hogy a beteg levert és búskomor, hangulata nyomott, de segít a depressziónál is, ez esetben ajánlatos orbáncfűvel és bazsalikommal keverni. Segít a migrénes fejfájásoknál, melyek hirtelen idegfeszültségben, felidegeskedésben jöttek létre. Segít továbbá az idegalapon létrejött asztmás görcsöknél is. Kitűnő szer a klimaxban, amikor a nő hangulata az egyik pillanatban különösen jó, a másikban betegesen rossz, és sír, mert nem tud megbékélni a tünetekkel (hőhullámok, izzadás, rosszullétek, gyengeségek).

A citromfű illóolaja csodákat művel. Elég 1-2 csepp az illatlámpába a túlzaklatott, feszült ember dolgozószobájában. A stresszpontok szétmasszírozásánál is segít ez az olaj, amikor az aromatikus gyógykrémek nem tudják feloldani a csomókat. A fájós testrészre először egy kevés gyógykrémet teszünk, és ebbe csepegtetünk 2-3 csepp citromfű-illóolajat. Ezt masszírozzuk körkörös ujjmozdulatokkal a bőrbe. A beteg máris jelzi, hogy a kellemes illat milyen jót tesz neki, de a masszázs is eredményesebb.

Amikor belső szervek betegségeinél vagy a reumánál aromatikus víz alatti masszázst végzünk, akkor az eljárás a következő: teleengedjük a kádat meleg vízzel, csepegtetünk bele 2 csepp citromfű- és 5 csepp kakukkfű-illóolajat. A beteg 15-20 percre belefekszik – ha lehet, lefekvés előtt –, és tenyerével 15 percig masszírozza azt a testrészt, amelyik beteg. Pl. petefészek-gyulladásnál a petefészek, vesegyulladásnál a vesék tájékát. Megszárítkozás után előre bemelegített ágyba kell feküdni, és takaró alatt 15 percig masszírozni a beteg részt citromfű- és más aromatikusgyógynövény-kivonatot tartalmazó hidratáló krémmel. Ez a masszázs valójában szúrás nélküli injekció, mert a beteg szervbe, amely megkeményedett és krónikus gyulladásban van, beszivárognak a hatóanyagok, puhítják, lelohasztják, s ezáltal csökken vagy megszűnik a fájdalom.

A citromfű használ étvágytalanság ellen, teáját édesítetlenül 20-30 perccel étkezés előtt kell meginni. Az idegalapon létrejött étvágytalanságnál első számú gyógyszer.

A „hideg lábak” szindrómájára is alkalmas a citromfű, e célra szeszes kivonatát alkalmazzuk lábbedörzsölőként. Este, amikor fáradtak a lábaink, jön ez a gyógymasszázs. Az sem mindegy, hogy milyen szeszben áztatjuk a citromfüvet. Az eddigi tapasztalatok szerint legalkalmasabb e célra az Alpa. Elkészítése: 1 rész szárított és felaprított citromfüvet és 9 rész szeszt 20 napig áztatunk, majd leszűrjük.

A tea elkészítése és adagolása: a citromfűteát különleges adagolással kell elkészíteni. Alapszabály, hogy minél kisebb adagot veszünk a tea elkészítéséhez, annál jobban nyugtat vagy altat. Tehát csak 1 kávéskanálnyi mennyiséget forrázzunk le 2,5 dl vízzel, hagyjuk ázni 15 percig, szűrjük le, és a kész teát három adagra osztva fogyasszuk el 1 nap alatt. Ha altatóként kívánjuk alkalmazni, az utolsó adagot 30 perccel lefekvés előtt igyuk meg.

Mérgezést a citromfű nem okoz, mellékhatása nincs.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?