A 107 anya is versenybe száll az Európai Filmdíjért

kép
Pozsony |

A Szlovák Filmakadémia Kerekes Péter kassai rendező 107 anya (Cenzorka) című munkáját nevezi a kontinens legnagyobb presztízsű mozgóképes díjára, az Európai Filmdíjra, közölte hétfőn a szlovákiai filmesek testülete.

A 107 anya a velencei filmfesztiválon debütált, ahol a világmozi új trendjeinek szentelt Horizontok szekcióban elnyerte a legjobb forgatókönyvnek járó díjat – szlovák film először hozta el ezt a díjat. Szlovákia a 107 anyát nevezte Oscar-díjra a nemzetközi film kategóriában. Idehaza a nemzeti filmdíjak átadóján is aratott: Kerekes Péter átvehette a legjobb rendezésért járó Nap a hálóban díjat, továbbá a 107 anya vitte el a Szlovák Filmakadémia legjobb filmnek járó és a legjobb forgatókönyvért odaítélt díját is. Ebből a produkcióból került ki a legjobb női főszereplő, az ukrán Irina Kirjazeva, aki nem hivatásos színésznő, hanem – amilyen szerepben a filmben is láthatjuk – börtönőr. A szlovák–cseh–ukrán koprodukcióban forgatott 107 anya Kerekes Péter első fikciós nagyjátékfilmje (a film producere Ivan Ostrochovský), és a története egy odesszai női börtönben játszódik.

Az Európai Filmakadémia november 8-án teszi közzé a sorrendben 35. Európai Filmdíjra jelölt filmek listáját, a díjátadót pedig december 10-én tartják Reykjavíkban

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?