2014 Pharrell Williams éve

<p>Ezekben a napokban mindenhol összegeznek, megvonják az óév mérlegét. A könnyűzenében is, számos összesített lista jelent már meg. Azt tudtuk, hogy Pharrell Williams Happyje lesz 2014 legnagyobb világslágere, valós sikere azonban meglepő.</p>

PUHA JÓZSEF

A Happy a Gru című animációs film második részének betétdala. Az amerikai listát tíz, a britet négy, a németet nyolc hétig vezette. A United World Chart összesítése szerint ez az új évezred eddigi legsikeresebb zeneszáma, a zenetörténetben pedig a hatodik legsikeresebb. Csak az I Want to Hold Your Hand (The Beatles – 1963), a We Are the World (USA for Africa – 1985), az (Everything I Do) I Do It for You (Bryan Adams – 1991), az I Will Always Love You (Whitney Houston – 1992) és a Candle in the Wind (Elton John – 1997) ért el nagyobb sikert. A korábban főleg háttéremberként hódító Virginia Beach-i Pharrell Williams negyvenen túl lett igazi sztár.

Tavaly további két felvétel, az All About That Bass és a Timber járta meg a számunkra fontos mindhárom dallista csúcsát. Előbbi 2014 harmadik, utóbbi az év tizedik legnagyobb slágere.

A nagylemezek közül világviszonylatban a Jégvarázs (Frozen) 2013 novemberében megjelent albumából értékesítették a legtöbbet 2014-ben. Az animációs film zenéjét az összesített amerikai rangsorban az év utolsó hetében előzte meg a pennsylvaniai Taylor Swift az október végén kiadott 1989 című ötödik stúdiólemezével, amelyből már az első héten 1 millió 287 ezer példány fogyott el az USA-ban. 2013-ban még 289 millió, tavaly már csak 257 millió albumot vásároltak az amerikaiak. A dalok forgalma viszont tovább nőtt.

Az Egyesült Királyság történetében először fordult elő, hogy az év tíz legnagyobb példányszámban eladott nagylemezének mindegyike angol zenész munkája. (Bár a One Directionben egy ír énekes is van.) A legtöbb albumot Ed Sheeran értékesítette a júniusban megjelent második, X című stúdiólemezéből – 1,69 millió példány fogyott el belőle. Érdekesség, hogy 2013 legnépszerűbb albumainak összesített brit listáján a One Direction korongja, a Midnight Memories jóval kevesebb, 684 754 példánnyal végzett az élen. Tavaly a BBC Sound of 2014 szavazáson Sam Smith győzött, a BRIT Awardson pedig megkapta a Critics’ Choice díjat, a szakmabeliek tehát úgy gondolták, ő lesz az év legnagyobb felfedezettje a szigetországban. Igazuk volt, az énekes májusban kiadott első, In the Lonely Hour című nagylemeze a brit összesített rangsor ezüstérmes pozíciójában zárt 1,24 millió példánnyal. A harmadik helyezettből, George Ezra első, Wanted on Voyage című albumából lényegesen kevesebbet vásároltak, mint Sam Smith korongjából, 678 ezer példánnyal szerezte meg a bronzérmes pozíciót.

Magyarországon a magyar zenészek rádióban leggyakrabban sugárzott tíz zeneszáma közül hatnak – egyebek mellett az első három helyezettnek – A Dal, az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatója alapozta meg a sikerét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?