Václav Klaus apósa a fasiszta szlovák állam titkosszolgálatának dolgozott

Prága |

<p>Václav Klaus cseh köztársasági elnök apósa a második világháború idején magasrangú tisztviselőként a fasiszta szlovák állam titkosszolgálatánál dolgozott, és személyesen is részt vett a szlovákiai zsidók üldözésében - írja a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap szombaton.</p>

 

A tekintélyes újság azért is foglalkozik a témával, mert az államfőválasztás második fordulója előtt Klaus és családtagjai élesen támadták az egyik jelöltet, Karel Schwarzenberget. Szemére vetették családja állítólagos náci múltját, egyebek között azt mondták, hogy apja egy szélsőséges, zsidóellenes szervezet tagja volt, apósa pedig aktív náci.     "Ha ebben az országban egy elnökjelölt apósának a múltja téma lehet, akkor logikus, hogy a jelenlegi elnök apósának a múltja is az" - szögezte le a Lidové Noviny. Hozzáteszi: még akkor is, ha esetleg ezt a múltat az érintett családtagok nem ismerik.    Az újság a cseh és szlovák levéltárakban kutatva kiderítette: az államfő feleségének, Lívia Klausovának az édesapja, Stefan Mistina 1940 elején tűnt fel Pozsonyban mint a fasiszta Szlovák Köztársaság Állambiztonsági Központja (USB) cenzori osztályának vezetője. A titkosszolgálat ügynökei együttműködtek a Gestapóval, és főleg a kommunistaellenes osztály "brutális vizsgálati módszereket alkalmazott".    A szlovákiai zsidók üldözése 1940 szeptembere után felerősödött, és 1942-ben kétharmadukat megsemmisítő táborokba deportálták. A zsidók vagyonának elkobzását az 1940 szeptemberében megalakított Központi Gazdasági Hivatal (UHU) irányította. Az elkobzásra ítélt zsidó vagyon összeírásával pedig éppen Stefan Mistina lett megbízva, tehát konkrétan is felelős a történtekért.     A Lidové Noviny kérdésre Lívia Klausová titkárnője útján azt válaszolta, hogy édesapja háború alatti tevékenységéről nincsenek ismeretei. "Apám 1955-ben halt meg, amikor 15 éves voltam. Ilyesmiről soha nem beszéltünk, nem tudom, hogy a munkaügyi és a népjóléti minisztériumon kívül másutt is dolgozott volna. Eddig soha másról nem hallottam" - válaszolta Klausová.     Az újság megjegyzi: a válasz ellentmondásos, mert a hozzáférhető információk szerint Klausová 1943-ban született, tehát nem 1955-ben, hanem 1958-ban volt 15 éves. Édesapja nem 1955-ben, hanem 1959-ben halt meg. Nem tartja a lap valószínűnek azt, hogy Lívia édesanyja, aki 1996-ban halt meg, erről a témáról soha nem beszélt volna gyermekeivel.A cseh elnöki hivatal egyelőre nem reagált a Lidové Noviny írására. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?