Külföld

UNICEF: mintegy 55 ezer gyerek nem jut segélyhez Szíria déli részén

Bejrút | A legutóbbi dél-szíriai erőszakhullám miatt otthonából elmenekült mintegy 55 ezer gyerek nem jut segélyhez, mert nem tudják eljuttatni hozzájuk a délnyugat-szíriai el-Kuneitra tartomány és az Izrael által megszállt Golán-fennsík közötti határ közelébe - közölte csütörtökön az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).
MTI

2018. július 20. 08:34

- TASR/AP-felvétel

Geert Cappelaere, az UNICEF közel-keleti és észak-afrikai irodájának igazgatója legalább 180 ezerre becsülte azoknak a számát, akik a Szíria déli részén dúló erőszak miatt kényszerültek elmenekülni otthonaikból, sokuk az izraeli-jordániai-szíriai hármas határ térségébe. Az UNICEF számításai szerint felük gyerek, és közülük sokan családtagjaikkal együtt továbbra is kénytelenek nélkülözni az alapvető humanitárius segélyt.

"Ez élet-halál kérdése ezeknek a gyerekeknek. Légi- és hordóbomba-támadásoknak vannak kitéve, és el vannak vágva a humanitárius segélytől" - mondta a Reuters brit hírügynökségnek telefonon Ammánból nyilatkozva Caroline Anning, a Save the Children nemzetközi segélyszervezet Szíriával foglalkozó képviselője.

Cappelaere biztonságos, feltétel nélküli és akadálytalan humanitárius hozzáférést kért a segítségre szoruló hatmillió gyerekhez a 2011 óta polgárháború sújtotta arab országban.

Az orosz légierő támogatását élvező szíriai kormányerők és szövetségeseik vasárnap indítottak offenzívát a lázadók uralta területek elfoglalására el-Kuneitra tartományban, néhány nappal az után, hogy megszilárdították fennhatóságukat Deraa tartományban. A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők csütörtökön megállapodásra jutottak az el-Kuneitra tartománybeli felkelőkkel, amelynek keretében átveszik az ellenőrzést a tartomány felett.

A szíriai hadsereg június közepén indított nagyszabású offenzívát a térségben az el-Kuneitrával szomszédos Deraa tartomány lázadók uralta területeinek elfoglalásáért. Ez idő alatt százezrek (egyes adatok szerint legalább 270 ezren, más források szerint 320 ezren) váltak földönfutóvá és kényszerültek menekülésre.

A deraai harcokban az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet adatai szerint 162 civil, köztük 32 gyerek és 33 nő vesztette életét. A harcok elől menekülők közül később mintegy 200 ezren visszatértek otthonaikba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Elhunyt Grendel Lajos

GALÉRIA: Az európai parlamenti képviselőkkel tárgyaltak a kelet-szlovákiai mezőgazdászok

Több tonnás daru gázolt halálra egy nőt

Érdemes idén megkötni a lakástakarék-szerződést

2023-ban leáldozhat a pedagógusok kreditrendszerének

A fogadóirodák szerint ő lehet Mourinho utódja

Legfrissebb galériák
Olvasta már?