Ukrajnában harcoló szlovák katona: a morálunk megtörhetetlen

Ukrajna
Ukrajna |

Hosszabb beszélgetést közölt az Aktuality portál egy Ukrajnában harcoló szlovák önkéntessel, akit emailen keresztül értek el. A férfi elmondta, hány ukrán oldalon katonáskodó szlovák állampolgárról tud még, ill. kifejtette a véleményét az oroszpárti politikusokról is.

A Tomáš Kyseľ által készített interjú felvezetőjében szerepel, hogy több szlovák férfi harcol jelenleg Ukrajnában. Egyikükkel kapcsolatba tudtak lépni, de biztonsági okok miatt nem kívánta felfedni a személyazonosságát.

A férfi válaszaiból arra lehet következtetni, hogy számos kelet-ukrajnai területen bevetették már. A katonai elhárítás (GUR) kötelékében dolgozik, vagyis nem feltétlenül kell „kényszerből“ harcolnia, ellenben a válasza alapján önkéntes jelentkezéshez kötött különleges műveletekben vesz részt. Többek között elárulta azt is, hogy nem először katonáskodik Ukrajnában, ugyanis már a 2014-es ukrán Terrorellenes Műveletben (ATO) is részt vett a donbaszi szakadár erők ellen, viszont már azt megelőzően is rendelkezett katonai tapasztalattal. Az életveszélyre – mint mondja – nem gondol, hanem teszi, amit kell:

„Tudom, hogy meghalok. Hogy az ma lesz vagy 50 év múlva, már előre meg van írva. Mindenki fél, s aki nemet mond, hazudik. A harcban viszont az ember már nem gondolkodik, s nem fél. Azt teszi, amit kell. Ha meghalok, az jó ügyért lesz“

– fejtette ki, majd azt is elmondta, hogy olyan harci feladatokat teljesít, ahol a katonának bármilyen kiképzése lehet – mert az, hogy túléli-e a bevetést, mindig a szerencsén múlik.

Tomáš Kyseľ arra is emlékeztette, hogy a szlovákiai önkéntesek eddig inkább az oroszpárti szakadárok oldalán ragadtak fegyvert, ám ő Ukrajnáért kockáztatja az életét.

„Azért vagyok Ukrajna oldalán, hogy elsősorban Szlovákiát és az igazságosságot védjem. Nem szeretném, ha ártatlanok halnának meg, s hogy megismétlődjön nálunk az 1968-as év. Vannak Szlovákiában olyan emberek, akik szívesen visszahoznák a sarlót, kalapácsot és a vörös csillagot. Oroszország bábjai akarnak lenni, de én azt szeretném, hogy Szlovákiában az embereknek szabad akarta legyen“

mondta, majd hozzátette, ha valaki annyira Oroszország után vágyakozik, akkor költözzön oda. Az ukrán hadseregben szolgáló, szélsőjobboldali eszméket valló katonákat firtató kérdés kapcsán pedig elmondta, ők ott elsősorban katonai szolgálatot látnak el és az országukat védik – egyébként pedig szerinte minden hadseregben találkozhatunk ilyen személyekkel, viszont az ukránokhoz képest az oroszok sorai közt több szélsőjobboldali meggyőződésű katona szolgál.

A katona több kérdésre nem válaszolt, amennyiben azok érzékeny, netán hadi információkra vonatkoztak. Így például nem tudhatjuk meg, mióta van Ukrajnában, vissza akar-e térni Szlovákiába, s tart-e egy esetleges büntetőeljárástól. A portál újságírója arra is rákérdezett, hogy kapott-e hivatalos engedélyt Zuzana Čaputovától ahhoz, hogy az ukrán hadseregben harcoljon (egyébként nyolc esetben engedélyzte már ezt az államfő), ám erre sem kívánt válaszolni. Elmondta viszont, hogy kapcsolatban van még egy szlovák katonával, ill. hamarosan újabb, a francia idegenlégióban szolgált „harcostárssalbővül a társaságuk. Úgy tudja egyébként, az engedéllyel rendelkező nyolc személy közül többen meggondolták magukat a kiutazás előtt.

„Az elnök asszonynak írtak mások is, ám valaki, aki nagyon igyekvő, gondoskodott arról, hogy ezek a kukában végezzék. Ez az [érintett] ember azonban itt van és harcol. Vannak itt olyan mentősök is, akik a szlovák hadseregben szolgáltak. Szuper srácok, feltalálják magukat, fegyver nélkül és az életük kockáztatásával mentenek meg emberéleteket. Nemrég tértek vissza Bahmutból, ahol tényleg sok munkájuk van“

– írta társairól.

Az újságíró rákérdezett azokra a szlovák politikusokra is, akik hatalomra való jutásuk esetén még lőszert sem küldenének Ukrajnának. A férfi ismét a széleskörű orosz katonai fenyegetésre utalt ennek kapcsán:

„Ha van eszük az embereknek, tudják, hogy a fegyverszállítások Szlovákiától a lehető legtávolabb tartják a háborút. Nem tudom elképzelni, mi volna, ha az oroszok tankokkal jönnének hozzánk. Van pár ezrednyi jól kiképzett különleges egységünk, de ennyi katonával csak keresztülvonulnának Szlovákián, s csak hamu maradna [utánuk]“.

(aktuality)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?