Külföld

Még több amerikai halálával fenyegetőznek a tálibok, amiért Trump lemondta a béketárgyalásokat

Kabul | A tálib felkelők azzal fenyegetőztek vasárnap, hogy még több amerikai hal meg Afganisztánban, amiért Donald Trump lemondta vezetőikkel a béketárgyalásokat.
MTI

2019. szeptember 8. 16:30

A tálibok szóvivőjének nyilatkozata szerint egészen szombatig zökkenőmentesen folytak a vasárnapra tervezett titkos tárgyalás előkészületei, amikor Trump este, az utolsó pillanatban tudatta, hogy lemondja a találkozót a tálibok csütörtöki afganisztáni merénylete miatt, amelyben meghalt egy amerikai és egy román NATO-katona, valamint tíz további ember.

Donald Trump szombaton a Twitteren közzétett üzenetében fedte fel, hogy külön-külön találkozott volna a tálib vezetőkkel és Asraf Gáni afgán elnökkel a Camp David-i elnöki rezidencián.

"Az amerikaiak mindenki másnál jobban megszenvedik a tárgyalások lemondását"

– hangoztatta a tálibok szóvivője. Hozzátette, a tálibok szerint Washington idővel mégis tárgyalni fog velük, hogy véget vessen a leghosszabb háborúnak, amelyet az Egyesült Államok valaha vívott.

A szóvivő közölte azt is, hogy a felkelők hajlandóak tárgyalásokat kezdeni az afgán kormánnyal országuk jövőjéről. Eddig ezt mereven elutasították, mondván, hogy az afgán elnök Washington bábja.

Washington tavaly óta tárgyalt a tálibokkal, hogy véget lehessen vetni a 2001 ősze óta tartó háborúnak. Minden fél arról számolt be az utóbbi napokban, hogy az utolsó simításokat végzik a békemegállapodáson, ám közben a lázadók megsokszorozták támadásaikat. Közlésük szerint azért nem hagytak fel a támadásokkal, mert az afgán kormányerők sem szüneteltették ezeket a béketárgyalások idejére, győzelmeiket pedig aduként akarták felhasználni a tárgyalásokon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az abortusz ellen tüntettek

Újra nézők nélkül maradhat a Slovan

Bezárt a tallósi speciális alapiskola

Öt perc alatt három gólt lőtt a besztercebányai Dukla a KFC-nek

Már a NAKA is nyomoz a mentőtender ügyében

FOCUS: Čaputová lett a legmegbízhatóbb politikus

Legfrissebb galériák
Olvasta már?