Külföld

Több kilométeres sor alakult ki a félszigeten létrehozott orosz határállomásnál

Moszkva | Több kilométeres sor alakult ki vasárnapra a Krím félszigeti Armjanszk település térségében, ahol két napja orosz határellenőrző pont működik.
MTI

2014. április 27. 19:40

Az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat pénteken jelentette be, hogy kijelölték a március 21-én Oroszországhoz csatolt terület és Ukrajna között az orosz államhatárt és attól a naptól kezdve hatályosak a határátkelési szabályok a Krím félszigeten. Sem Ukrajna, sem más államok nem ismerték el a Krím félsziget Oroszországhoz csatolását.

Az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség munkatársának helyszíni beszámolója szerint az armjanszki autóbusz-állomástól az első ellenőrző pontig teher- és személygépkocsikból öt kilométeres sor alakult ki. "Reggel hét óra óta vagyok itt, csak néhány kilométert haladtunk. Úgy tűnik, hogy ma már nem jutok el a rokonokhoz. Se vizet, se ételt nem hoztunk magunkkal, mit tegyünk? " - panaszkodott egy Andrejként bemutatkozó férfi, aki Odesszában élő családtagjaihoz igyekezett feleségével és két gyermekével. A krími férfi végül a határőrökhöz fordult, hogy engedjék előre. 

A jelenetről így számolt be az orosz újságíró: "Annak ellenére, hogy az ukrajnai Herszon megyébe vezető szakaszon rengeteg a munka, az orosz határőrök figyelmesen meghallgatják Andrejt, majd udvariasan soron kívül a sorompóhoz engedték a családot szállító autót". A tudósító hozzátette, hogy az orosz katonák mintha abban versenyeznének egymással, ki az udvariasabb: magázzák az utasokat és nagyon nyugodtan viselkednek. 

Két nappal ezelőtt a Krím félszigetről Herszon felé vezető úton felállított ellenőrző ponton naponta mintegy ezer gépjármű haladt át. Nagyon sok krími lakosnak most is állandó munkája van Ukrajnában, és vannak, akik vásárolni járnak át oda. Azt remélik, őket továbbra is átengedik a határon. A Krím félszigetre beutazással nagyobb a probléma. Az ukrán oldalon 20 kilométeres sor alakult ki az újonnan felállított armjanszki határátkelő előtt. Egy krími határőrtiszt arról számolt be, hogy az ukránok szombat este több száz gépjárművet hagytak feltorlódni, majd azokat egyszerre "engedték rá" a krími határra. Egy Vlagyimir nevű férfi, aki a tudósítót Szimferopolig vitte, két napot töltött el a határ előtt álló sorban. "Szörnyű, ami ott van, mindenki gonosz, bosszút állnak rajtunk, vagy mi. Nyíltan árulónak neveznek bennünket, és azt mondják, hogy útlevelet és vízumot kell majd beszereznünk" - méltatlankodott a férfi. Vlagyimir elmondása szerint krími rendszámokkal több ukrán városba, így Harkivba és Dnyipropetrovszkba sem engedik be a gépkocsikat.

Moszkva és Kijev között a krími orosz határ kijelölésével csak erősödött a feszültség. Az ukrán hatóságok a múlt héten csütörtökön jelentették be, hogy korlátozzák a 16 és 60 év közötti orosz állampolgárságú férfiak beutazását Ukrajna területére.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
A kormány gyermekenként 333 eurót ad a rászorulóknak

Minden gyermek után 333 eurót kapnak a rászoruló családok

koronavírus

Szlovákiában is megjelent a koronavírus indiai variánsa

Szelle Erika

Bonyodalom a Grundon – egy még nem létező piacról vitáznak Dunaszerdahelyen

g

GALÉRIA: Ilyet még nem láttak a rendőrök sem

ujblog

Megnyitottuk portálunkon a blog.ujszo.com felületet

A vendéglősök a terasznyitást követően sem lélegezhetnek fel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.