TÁRKI: Fidesz-KDNP 46, MSZP 10 százalék

Budapest |

<p>A pártválasztásukban bizonytalanok arányának növekedését mérte havi rendszeres pártpreferencia-kutatásában a budapesti TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2010 júniusában, ez azonban a legkevésbé a Fidesz-KDNP-t érinti.</p>

Az Új Szó Online-t erről Bernát Anikó, az intézet kutatója tájékoztatta csütörtökön.

A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett júniusi vizsgálat eredménye szerint a négy parlamenti párt támogatottsága nem sokat változott az utóbbi hónapokban. Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint továbbra is jelentős a FIDESZ-KDNP fölénye a többi párttal szemben. Májushoz képest 15%-ról 20%-ra nőtt a pártválasztás kérdésében bizonytalanok aránya, ami legkevésbé a FIDESZ-KDNP eredményét befolyásolja, sőt a kormánypártok támogatottsága még nőtt is kismértékben.

A FIDESZ-KDNP támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében júniusban 46%, míg az MSZP tábora a teljes lakosság körében 10%. A biztos szavazó pártválasztók körében azonban már 70% a FIDESZ-KDNP és 13% az MSZP szavazóinak aránya, azaz a kormánypártok 58 százalékponttal vezetnek az MSZP előtt.

Az új parlamenti pártok közül ebben a hónapban a teljes népességen belül 7% a Jobbik és 4% a Lehet Más a Politika támogatottsága, a biztos szavazó pártválasztók körében pedig 10% a Jobbiké és 6 százalék az LMP-é. A parlamenten kívüli MDF szavazói a teljes lakosságon belül 1%-ot, a pártválasztók körében pedig kevesebb, mint fél százalékot tesznek ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?