Szeptemberben a vártnál nagyobb lett Kína külkereskedelmi többlete

Szeptemberben a kínai export a vártnál kevésbé, az import viszont a vártnál kissé jobban csökkent, a külkereskedelmi többlet így meghaladta a piaci várakozásokat. Az export az ötödik, az import pedig a hetedik egymást követő hónapban csökkent az általában is lassuló világkereskedelmi forgalom közepette – jelentette pénteken a pekingi központi vámhivatal, a GACC.

Kína exportja szeptemberben 6,2 százalékkal, 299,13 milliárd dollárra zsugorodott az előző havi 8,8 százalékos csökkenést követően, a várakozás 7,6 százalékos csökkenés volt.

A szeptemberi volt az export ötödik egymást követő csökkenése, de a sorozaton belül a legalacsonyabb ütemű, jelezve a gazdaság fokozatos stabilizálódását.

A ritkaföldfémek exportja 17,6 százalékkal csökkent az egy hónappal korábbihoz képest, mivel a beszállítók többet adtak el belföldön, hogy kielégítsék a keresletet. A kereskedelmi partnerek közül Japánba éves összevetésben 6,4 százalékkal, Dél-Koreába 7 százalékkal, Tajvanra 41 százalékkal, Ausztráliába 17,8 százalékkal, az Egyesült Államokba 9,3 százalékkal, az ASEAN-országokba 15,8 százalékkal és az EU-ba 11,6 százalékkal csökkent szeptemberben a kínai export.

Kína importja szeptemberben 6,2 százalékkal, 221,4 milliárd dollárra csökkent, az előző hónapban a csökkenés 7,3 százalékos volt.

A szeptemberi az import már a nyolcadik havi csökkenés az idén, de május óta a legenyhébb mértékű.

Az acéltermékek behozatala 28,09 százalékkal csökkent, a vasérc importja viszont 1,47 százalékkal nőtt. Nyersolajból 13,67 százalékkal importált többet Kína, finomított olajtermékekből pedig 84,58 százalékkal többet. Szenet 27,50 százalékkal többet hozott be külföldről.

A Japánból 13,7 százalékkal, Dél-Koreából 14,8 százalékkal, Tajvanról 14,8 százalékkal, az Egyesült Államokból 12,6 százalékkal csökkent a kínai behozatal szeptemberben. Az ASEAN-országokból 7,0 százalékkal kevesebbet importált Kína. Az EU-ból viszont 0,6 százalékkal, Ausztráliából pedig 4,9 százalékkal többet.

Kína külkereskedelmi többlete szeptemberben 77,71 milliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbi 82,72 milliárd dollárról, de meghaladta a 70,00 milliárd dolláros piaci előrejelzést és nagyobb lett az augusztusi 68,36 milliárd dollárnál is.

Az Egyesült Államokkal szemben Kína kereskedelmi többlete szeptemberben 33,2 milliárd dollárra nőtt az augusztusi 33,06 milliárd dollárról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?