Románia NATO-ban betöltött szerepét hangsúlyozták a parlament két házának együttes ülésén

Románia NATO k

Romániának az Északatlanti Szerződés Szervezetében (NATO) betöltött szerepét hangsúlyozták a bukaresti parlament két házának együttes ülésén kedden délután, az ország NATO-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

A román szenátus és képviselőház együttes ünnepi ülésén a NATO 75 éves fennállására is emlékeztek, és közös nyilatkozatot fogadtak el a honatyák. Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a dokumentum 247 támogató szavazatot kapott, egy honatya ellene voksolt, ketten nem szavaztak. A nyilatkozat emlékeztet: a NATO megalakulásának 75. évfordulóját beárnyékolja, hogy Oroszország „jogtalan, törvénytelen és indokolatlan” háborút folytat Ukrajna ellen.

A dokumentum szerint az elmúlt két évtizedben Románia bizonyította: NATO-tagként fontos szerepet játszik a biztonság megerősítésében és a stabilitás előmozdításában, csatlakozásával a NATO is megerősödött. Kitér arra, hogy a NATO-tagságnak köszönhetően Románia regionális és globális szinten is jelentős védelmi szereplőként léphetett fel, emlékeztet Bukarest vállalására, miszerint a bruttó hazai termék (GDP) két százalékát védelmi kiadásokra fordítja.

A nyilatkozat leszögezi, hogy Románia továbbra is elkötelezett összes szövetségesének védelme mellett, eleget tesz kötelezettségeinek, valamint különleges figyelmet fordít Ukrajna és Moldova támogatására.

Az ülésen felszólaló honatyák arra hívták fel a figyelmet, hogy a NATO-tagság „életbevágó” Románia számára, valamint azt is hangsúlyozták, hogy az ország az atlanti szövetség „lojális és értékes” tagjának bizonyult.

Nicolae Ciuca szenátusi elnök a News.ro hírportál szerint hivatásos katonaként a román katonák érdemeit méltatta. Aláhúzta továbbá, hogy az országnak egységesen támogatni kell Klaus Iohannis leköszönő államfő NATO-főtitkári jelöltségét.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nevében felszólaló Cseke Attila szenátor úgy értékelt, hogy Románia NATO-hoz és az EU-hoz való tartozása gazdasági fejlődést, stabilitást és biztonságot hozott. További célként említette a teljes körű schengeni csatlakozást és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozást.

Rámutatott ugyanakkor, hogy az ország most egy újabb kihívás előtt áll, a népességcsökkenése megköveteli, hogy minden intézmény, döntéshozó ennek megállításán dolgozzon, szerinte a családoknak konkrét segítségre van szüksége. Hangsúlyozta: az RMDSZ-nek vannak konkrét megoldásai, támogatta és támogatni fogja a családokat és a gyermekvállalást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?