Róma kész átvenni a vörös-tengeri katonai misszió vezetését

Vörös-tenger

Olaszország megfelelő képességgel bír és készen áll a Vörös-tengeren a kereskedelmi hajók védelmében tervezett katonai misszió vezetésére – hangoztatta Guido Crosetto védelmi miniszter pénteken. Hozzátette, hogy a Nyugat egésze belefáradt az ukrajnai háborúba.

Guido Crosetto kijelentette, hogy Olaszország csak a felkérésre vár.

Úgy fogalmazott: amint az európai és nemzetközi partnerek jelzést adnak, Róma kész vállalni a jemeni húszik támadásaival szembeni katonai misszió vezetését. Az olasz védelmi miniszter hozzátette, Róma számára nem jelent problémát az sem, ha a misszió francia parancsnokság alá kerül.

„Lényeg, hogy minél előbbi és hatékony misszió induljon a kereskedelmi hajóink és országaink gazdasága védelmében, amely a nemzetközi jogot is garantálja” – mondta Guido Crosetto a Corriere della Sera napilapnak adott interjúban.

Ezzel egy időben az olasz média nyilvánosságra hozta azt a videót, amelyet egy 19 éves húszi fiatalember közölt a közösségi csatornákon. Rasid al-Hadid arra szólította fel Olaszországot, katonáival hagyja el a Vörös-tenger térségét. A fiatal, akit a világhálón amerikai filmsztárokhoz hasonlítanak, a felvételeken kalóznak nevezi magát. Az Olaszországot fenyegető videót az egyik legnagyobb internetes közösségi média már eltávolította felületeiről.

Guido Crosetto a közel-keleti helyzettel kapcsolatban kifejtette, hogy az Európai Unió tagállamai 27 különböző külpolitikát képviselnek a Gázai övezetben éppúgy, mint Libanon, Niger, Észak-Afrika vagy Koszovó esetében. „Európának ezért nincsen döntő súlya a világban” – jegyezte meg.

Ukrajnával kapcsolatban Guido Crosetto – aki az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt politikusa – úgy vélte, nincs ellentét az FdI és szövetségese, a Liga nézetei között. Utóbbi párt, Matteo Salvini vezetésével január 24-én a konfliktus diplomáciai úton történő rendezését szorgalmazta ahelyett, hogy újabb fegyverszállítmányt küldenek Kijevbe.

„Ha az a kérdés, hogy belefáradtunk-e a háborúba, azt válaszolom, hogy mindenki belefáradt, ukránok, oroszok, franciák, németek, olaszok, de amíg (az orosz elnök, Vlagyimir) Putyin nem fárad bele, sajnos, a háború folytatódni fog, és rosszabbodik a helyzet” – jelentette ki Crosetto. Hozzátette, hogy Európában – Németország után – Olaszország Ukrajna második legnagyobb háborús finanszírozója. A vörös-tengeri misszió elindulásával azonban Rómának újra kell gondolnia a Kijevnek juttatott fegyveres segítség mértékét.

Guido Crosetto hangoztatta, hogy Donald Trump volt amerikai elnök esetleges újraválasztása változást hozhat Washington háborús politikájában, amire az európai országoknak előre fel kell készülniük.

Guido Crosetto megemlítette Németország és Nagy-Britannia terveit a sorkatonai szolgálat visszavezetéséről, és hangsúlyozta, hogy akárhányszor felveti ezt a témát Olaszországban is, azzal vádolják, hogy az óvodáktól vagy az oktatástól akarja elvenni a pénzt.

„Sokan úgy tesznek, mintha nem értenék, hogy védelem nélkül nem létezik szabad oktatás, szabad kereskedelem, és szabadság sem” – mondta.

A védelmi miniszter bejelentette, hogy a következő hetekben törvényjavaslatot terjeszt elő egy tartalékos katonai erő létrehozásáról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?