Külföld

Rendszeresen erőszakoskodnak a chicagói rendőrök

Chicago | A chicagói rendőrök felkészületlenségükből és faji előítéleteikből fakadóan rendszeresen alkalmaztak túlzott erőszakot, komolyan megsértve ezzel az állampolgári jogokat - mondta pénteken a városban tartott sajtóértekezletén az amerikai igazságügyi miniszter.
author
MTI

2017. január 14. 12:54

Loretta Lynch ezen a tájékoztatón hozta nyilvánosságra annak a jelentésnek a részleteit, amelyet a szövetségi minisztérium az északi nagyvárosban elburjánzó erőszak okairól készített.

Lynch, aki afroamerikai jogász és aki gyakran indíttatott vizsgálatot a rendőrségi túlkapások miatt, leszögezte: a rendőrség rendszeresen alkalmazott túlzott erőszakot Chicagóban, részben a rendőrök nem megfelelő képzettsége, felkészültsége miatt, részben pedig faji előítéletekből fakadóan. Mindezzel - hangsúlyozta - komolyan megsértették az állampolgári jogokat, végső soron az alkotmányt is, a rendőrök nemegyszer hallgatásukkal akadályozták a bajok feltárását.

A szövetségi minisztérium 2015-ben indított vizsgálatot, miután Laquan McDonaldot, a 16 éves afroamerikai fiatalembert egy fehér bőrű rendőr, Jason Van Dyke hat lövéssel leterítette. A végzetes rendőrségi túlkapásról készült videó nyilvánosságra kerülése több napig tartó tüntetéssorozathoz vezetett, melynek során a demokrata párti polgármester, Rahm Emanuel lemondását is követelték. A megmozdulások nyomán leváltották a chicagói rendőrfőnököt. "Chicago városvezetése és rendőrsége már hozzákezdett a szükséges reformokhoz" - fogalmazott ugyanakkor a polgármester, aki Loretta Lynch mellett szintén részt vett a sajtótájékoztatón.

Jesse Jackson tiszteletes, neves polgárjogi aktivista is megszólalt ezen a napon, nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a jelentés híven tükrözi a chicagói rendőrség brutalitását. "Túl sok ember van a börtönökben és a temetőkben, semmiért" - állapította meg a tiszteletes, aki maga is Chicagóban él, és a települést a városi bűnözés fészkének nevezte. Tény, hogy Chicagóban tavaly több mint négyezren haltak meg fegyveres erőszak miatt, az Egyesült Államokon belül ez az egyik város, amelyben a legrosszabb a közbiztonság. Emellett rendkívül rossz a helyzet Detroitban, Seattle-ben, Pittsburghben, a déli New Orleansban és a kaliforniai Los Angelesben is.

A 161 oldalas jelentés pénteki nyilvánosságra hozatala előtt néhány nappal a marylandi Baltimore városi és rendőri vezetői megállapodtak a szövetségi igazságügyi minisztériummal abban, hogy megváltoztatják a rendőri fegyverhasználatnak és a rabok szállításának eddig érvényben volt szabályait annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a túlzott rendőri erőszak és a hatósági visszaélés.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
matovič k

Kiderül, Matovič marad-e a pénzügyminiszter

matovič k

Matovič: Bármelyik nő alkalmasabb lenne az elnöki posztra, mint Čaputová

Orbán Viktor k

Keményebb szankciókat követelnek Magyarországgal szemben a szlovák EP-képviselők

c

Lekapcsolt lámpák és kemencék – Európa készülődik a téli energiaválságra

csehország tüntetés k

Tízezrek követelték a kormány lemondását több cseh nagyvárosban

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.