Külföld

Putyin és Abe a békeszerződés megkötésének felgyorsításáról állapodott meg

Szingapúr | Vlagyimir Putyin orosz elnök és Abe Sindzó japán kormányfő megállapodott a Japán és Oroszország közötti békeszerződés megkötéséről folyó tárgyalások felgyorsításáról, a hadiállapot megszüntetéséről szóló 1956-os nyilatkozat alapján - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a két vezető szerdai szingapúri találkozóját összegezve.
MTI

2018. november 14. 17:03

- TASR/AP-felvétel

Abe Sindzó a találkozót követően reményét fejezte ki, hogy Moszkva és Tokió feloldhatja a békeszerződés útjában álló területi vitáját.

"A Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kiépített bizalom alapján megoldjuk a területi kérdést és megkötjük a békeszerződést" - hangsúlyozta a japán miniszterelnök.

Mint mondta, az orosz elnökkel "négyszemközt, mindössze tolmácsok jelenlétében folytatott tartalmas megbeszélést" a békeszerződésről. A kormányfő kijelentette: kész Putyin elnökkel közösen pontot tenni a több mint hetven év óta megoldatlan helyzet végére.

Abe egyben bejelentette: a jövő év elején Oroszországba készül. "Jövőre találkozom Putyin elnökkel a (június 28-29-én megrendezésre kerülő oszakai) G-20 csúcson, de ezt megelőzően még az év elején Oroszországba megyek, ahol szintén csúcsszintű megbeszéléseket fogunk folytatni" - fűzte hozzá.

 

2018. november 4. 09:03

Óriási tengeri hadgyakorlat kezdődött Japán partjai mentén

A szerződés megkötésének akadálya a Kuril-vonulat négy déli szigetének (Kunasir, Iturup, Sikotan és Habomai) hovatartozása ügyében fennálló az orosz-japán területi vita. A két ország között a második világháború vége óta csak fegyverszünet van érvényben.

A szigeteket a második világháború végén foglalta el a Szovjetunió, és Oroszország sem hajlandó lemondani róluk. Japán az 1855-ös kétoldalú kereskedelmi és határmegállapodás alapján a saját "északi területeinek" tartja őket.

A Szovjetunió és Japán 1956-ban közös nyilatkozatot fogadott el a hadiállapot megszüntetéséről, és Moszkva ígéretet tett két sziget visszaadására.

2013 áprilisában Abe volt az első japán miniszterelnök, aki tízévi szünet után Moszkvában járt, és ő volt az, aki ismét felvetette a területi vita rendezésének ügyét. Azóta intenzívvé vált a legmagasabb szintű párbeszéd, igaz, Putyin értésre adta: Oroszország hajlik ugyan a kompromisszumkötésre Japánnal, de nem hajlandó az érintett szigeteket "eladni" vagy "elcserélni".

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az állami számvevőszék szerint is ráfizet az állam a vajkai kompra

Képernyőn a német és walesi válogatott

Nem fogadta el a pápa a pedofília eltussolása miatt elítélt bíboros lemondását

Kétszáz ember nézte élőben az új-zélandi mészárlást, de egyik sem jelzett a Facebook moderátorának

Értékes pont, de nyerhettek is volna

Az igazságügyi alkalmazottak visszavonták a sztrájkkészültséget

Legfrissebb galériák
Olvasta már?