Külföld

Plágiummal gyanúsítják a cseh belügyminisztert

Prága | Plágiummal gyanúsítják Milan Chovanec cseh szociáldemokrata belügyminisztert.
MTI

2016. október 5. 16:23

A parlamenten kívüli cseh Kalózpárt szerdán hozta nyilvánosságra, hogy speciális szoftverek segítségével megvizsgáltatta Chovanec egyetemi diplomamunkáját, s kiderült, hogy annak néhány része szóról szóra megegyezik egy interneten található korábbi anyaggal, amely a középiskolai érettségik kérdéseire adott válaszok között található.

Milan Chovanec nyilatkozatban azonnal visszautasította a vádat, s kijelentette: személye elleni politikai támadásról van szó, amelyet a Kalózpárt a hétvégi regionális helyhatósági és részleges szenátusi választások előtti kampányban akart kihasználni.

A szociáldemokrata politikus 2009-ben a pilseni (Plzeň) Nyugat-csehországi Egyetemen szerzett jogi diplomát. Az egyetem jogi karát néhány éve megszüntették, miután kiderült, hogy ott számos befolyásos közéleti személyiség, politikus, képviselő, rendőr szerzett nagyon vitatható körülmények között jogi diplomát. A vitatott diplomamunkák többsége ismeretlen okokból időközben eltűnt a jogi kar könyvtárából.

Milan Chovanec abban az időben a Pilseni régió egyik vezető embere volt, 2010-től 2014-ig pedig a régió elöljárójának a tisztségét töltötte be.

"Mai szemmel nézve ez a művecske nem ideális, de a maga idejében megfelelt a követelményeknek" - reagált a bírálatra a mai belügyminiszter. Megjegyezte: a pilseni egyetem botrányai miatt már korábban úgy döntött, hogy jogászi címét nem fogja használni és nem is használja.

A prágai sajtó egy része a botrány kapcsán azonban lemondásra szólította fel a belügyminisztert.

Önnek ajánljuk

Már ketten meghaltak Nyitrán influenzában

Frissítve

Kiska: a KTAG elleni eljárás Fico bosszúja

VIDEÓ: Beintett a rendőröknek, majd megpróbált meglépni előlük

Le kell bontani a szeredi hidat

Közbeszerzési törvényt sértettek Ógyallán

Bugár már unja, hogy neki kell kibékítenie a közjogi méltóságokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?