Külföld

Pelosi: A demokraták felelőssége lesz a végrehajtó hatalom ellenőrzése

Washington | A jövőben a Demokrata Párt felelőssége lesz a végrehajtó hatalom ellenőrzése - jelentette ki szerdai washingtoni sajtótájékoztatóján Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház várhatóan következő elnöke.
MTI

2018. november 8. 09:30

Nancy Pelosi - TASR-felvétel

"A demokraták vezette képviselőház nem fog kibújni ki az ellenőrzés felelőssége alól, de nem keresi a harcot" - pontosította saját kijelentését. "Tudni fogjuk, hogy mi a teendőnk, és jól fogjuk csinálni" - tette hozzá.

Nancy Pelosi ígéretet tett rá, hogy a képviselőház új többsége megvalósítja azt a programját, amelyet "a népért" gondolat jegyében hirdetett meg. E program keretében az egészségbiztosítás költségeinek és a vényköteles gyógyszerek árának csökkentését, a bérek emelését, az infrastrukturális beruházások támogatását, a korrupció elleni küzdelmet említette elsődlegesen megoldandó feladatokként. A demokraták tervei közül megemlítette, hogy meg akarja vizsgálni Donald Trump elnök kormányzatának politikáját az illegális bevándorló családok szétválasztását illetően. 

Pelosi hangsúlyozta: "az amerikai nép a változásra voksolt és ez meg is fog történni. "A szavazók messze hangzó ítéletet mondtak a kongresszusi republikánusok támadásairól a Medicare és a Medicaid, és általában az egészségbiztosítási törvény ellen" - mondta, utalva az idősek egészségügyi ellátását segítő Medicare és a szerényebb jövedelműeket támogató Medicaid állami egészségügyi programokra utalva. 

Külön megemlítette, hogy az amerikaiak mindenütt, minden választási körzetben nehezteltek a"korábban meglévő körülményeket" illető republikánus álláspontra, elutasítva azt. . A "korábban létező körülmény" azt jelenti, hogy a biztosítást kötni szándékozó ügyfélnek már korábban komoly betegsége (például cukorbaja vagy rákbetegsége) volt. Az előző elnök, Barack Obama nevével fémjelzett Obamacare egészségbiztosítási törvény kötelezte a biztosítókat a szerződéskötésre ezekkel az ügyfelekkel is, a republikánusok viszont ennek eltörlését tervezték. 

Sajtóértekezletén Nacy Pelosi ismételten hangsúlyozta a demokrata képviselők kompromisszumkészségét. Donald Trump a korábbi sajtótájékoztatóján dicsérte Pelosit, és hangsúlyozta: egyetért azzal, hogy Pelosi már kedden este együttműködést sürgetett. 

Az újságíróknak feltűnt, hogy a sajtóértekezleten Nancy Pelosi nem bírálta Trump elnököt. 

Várhatóan Nancy Pelosi lesz a házelnök. A kaliforniai képviselő úgy vélte, képes lesz egyesíteni a demokrata párti politikusokat.

Sajtóértesülések szerint a demokrata többség frakcióvezetője várhatóan a marylandi Steny Hoyer képviselő lesz. 

Még Pelosi sajtóértekezlete előtt nyilatkozott az újságíróknak Mitch McConnell, a szenátus republikánus csoportjának vezetője. A kentuckyi politikus a többi között elmondta, hogy Pelosival régóta ismerik egymást, hosszú ideje "kollégák" a kongresszusban, mindazonáltal a két párt közötti "törvényhozói egyetértés korlátozottabb lesz".

Hozzátette: szerdán reggel már egyeztetett Pelosival a lehetséges kétpárti együttműködés területeiről. McConnell szerint a képviselőház demokrata politikusainak el kell dönteniük, hogy milyen mértékben akarják - ahogyan fogalmazott - "zaklatni" Donald Trumpot.

2018. november 8. 09:04

Trump kirúgta az igazságügyi miniszterét
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nagyon kérdéses a Híd és az MKP mandátuma is.

Komáromban is alacsony a részvétel, inkább az idősebbek mentek szavazni

Hoki-vb: döntősök a kanadaiak, lelépték a cseheket

Integráció nem, folklór igen

Egy amerikai nő mindenáron szavazni akart Pozsonyban

Öt sárgamellényes a választás megszüntetését követelte Pozsonyban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?