Külföld

Orvosai szerint még nem épült fel eléggé a megkéselt Bolsonaro a brazil elnökválasztási vitákhoz

Orvosai szerdai közlése szerint még nincs olyan állapotban a szeptember elején egy kampányrendezvényén megkéselt Jair Bolsonaro szélsőjobboldali elnökjelölt, hogy részt vehessen elnökválasztási vitákon vagy egyéb kampánytevékenységeket folytathasson.
MTI

2018. október 10. 19:54

Jair Bolsonaro - TASR/AP-felvétel

Orvosai elmondták, hogy csütörtökön felülvizsgálják Bolsonaro állapotát, és onnantól elvileg képes lehet kampányolni, de decemberben további műtétekre lesz szüksége.

Bolsonaro a szavazatok mintegy 46 százalékát kapta a brazíliai elnökválasztás vasárnap tartott első fordulójában, a második helyen a baloldali Munkáspárt (PT) jelöltje, a libanoni keresztény származású Fernando Haddad végzett, aki a voksok 29 százalékát szerezte meg. 

Mivel egyik jelölt sem szerzett abszolút többséget, második fordulót kell tartani. Az október 28-i második fordulóban így Bolsonaro és Haddad mérkőzik meg az elnöki tisztségért.

Eközben folytatódik az elnökválasztási kampány a dél-amerikai országban. Haddad hétfőn arra kérte Bolsonarót, hogy írjanak alá együtt egy kötelezettségvállalást, amelynek keretében fellépnek az elnökválasztást befolyásolni hivatott álhírek terjedése ellen a médiában, de Bolsonaro visszautasította az ötletet, és Twitter-üzenetében "gazembernek" nevezte Haddadot.

Egy tényfeltáró csoport szerint az utóbbi időkben megszaporodtak a PT elnökjelöltjét célba vevő hamis állítások a közösségi médiában. Némely ilyen álhír szerint Haddad be akarja zárni a templomokat vagy például olyan tankönyveket akar kiosztani a gyerekeknek, amelyekben homoszexualitásra nevelik őket. Haddad visszautasította az állításokat, és Bolsonarót vádolta terjesztésükkel.

Mindeközben a Folha de Sao Paulo című brazil napilap beszámolt arról, hogy szövetségi vizsgálat alatt áll Bolsonaro gazdasági főtanácsadója egy, a nagy állami vállalatok nyugdíjalapjait érintő állítólagos csalás miatt. A szélsőjobboldali brazil elnökjelölt által leendő pénzügyminiszternek kiszemelt Paulo Guedest hűtlen kezeléssel gyanúsítják olyan befektetési alapokkal összefüggésben, amelyek 2009 és 2013 között egymilliárd brazil realt (75 milliárd forintot) kaptak az állami vállalatokhoz kapcsolódó nyugdíjpénztáraktól. Az ügyről közvetlen tudomással bíró nyomozó és a szövetségi ügyészség sajtóirodája is megerősítette a vizsgálat tényét.

Ez, illetve az, hogy Bolsonaro mögé állt a második forduló előtt a számos korrupciós botrány sújtotta Brazil Munkáspárt (PTB), az EFE spanyol hírügynökség megjegyzése szerint meglehet, hogy nem a legjobb taktika annak, akinek legfőbb választási ígéretei között a közigazgatás megtisztítása szerepel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

Hapal: „Agresszív játék kell a magyarok ellen”

GALÉRIA: Rossi a három pontnak örülne a legjobban

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?