Külföld

Őrizetbe vették Topolánek korábbi cseh kormányfő közeli volt munkatársát

Prága | Csalási kísérlet vádjával a cseh korrupcióellenes rendőrség hétfőn őrizetbe vette Marek Dalíkot, Mirek Topolánek volt miniszterelnök egykori személyes tanácsadóját, ismert és befolyásos lobbistát.
MTI

2012. október 9. 14:25

 

A rendőrség keddi szűkszavú hivatalos közlése szerint Dalíkot azzal vádolják, kenőpénzt kért annak fejében, hogy a cseh védelmi tárca harci járműveket vesz az osztrák Steyr cégtől. Az évek óta húzódó zavaros ügyben egyelőre Marek Dalík az egyetlen vádlott. A rendőrség azután lépett az ügyben, hogy egy újabb érintett - meg nem nevezett külföldi állampolgár - vallomása megerősítette a korrupció gyanúját. 
    
Nem hivatalos források szerint a 14,4 milliárd koronás üzletért Dalík mintegy félmilliárd korona csúszópénzt kért az osztrákoktól. Ha a bíróság megalapozottnak találja a vádat, Dalíkot akár tízéves szabadságvesztésre is ítélhetik. 
    
Helyi megfigyelők úgy vélik: a rendőrség valószínűleg azért csak csalási kísérlettel és nem egyenesen korrupcióval vádolja Dalíkot, mert utóbbihoz még nincs elegendő konkrét bizonyíték a kezében.
    
A cseh rendőrség az utóbbi időben egyre erélyesebben lép fel a szervezett bűnözés, a korrupció ellen, és néhány hónap alatt több ismert politikus és hivatalnok is - az ellenzéki és a kormányoldalról egyaránt - rács mögé került, illetve büntetőeljárás indult ellenük.
    
Legutóbb, egy hete a cseh munkaügyi és népjóléti miniszter első helyettesét, Vladimír Siskát tartóztatták le, és korrupció vádjával büntetőeljárást indítottak ellene. Jaromír Drábek szakminiszter ezután bejelentette, hogy a botrányos ügy miatt távozik tisztségéből.
    
Prágai sajtóértesülések szerint Siska, valamint társa, Milan Hojer, a tárca informatikai osztályának volt igazgatója pályáztatás nélkül adott több száz millió koronás állami megrendeléseket hozzájuk közel álló cégeknek, amelyektől aztán nagyobb összegeket kaptak. 
    
Topolánek, aki 2006 és 2009 között állt a cseh kormány élén - és akinek a prágai sajtó szerint "mindenható" jobb keze volt Marek Dalík -, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke is volt abban az időben. Petr Necas miniszterelnök, az ODS jelenlegi elnöke nem kommentálta Dalík őrizetbe vételét. 
    
A cseh kormány 2009-ben döntött véglegesen arról, hogy a védelmi tárca 107 Pandur típusú harci járművet vesz a Steyrtől 14,4 milliárd korona értékben. A legnagyobb példányszámú cseh napilap, a Mladá Fronta Dnes rejtett hangfelvételekre hivatkozva már 2010-ben azt írta, hogy a Pandurok megvásárlása korrupciógyanús.
 
Önnek ajánljuk

Kizárhatja a Fideszt az Európai Néppárt

A politológus szerint Bugár nem fog visszalépni

Éjfélig váratta a pozsonyi közénséget Nicki Minaj, majd közölte: a koncert elmarad

Menyhárt azt mondja, nehezebb volt visszalépni, mint elindulni

Trump megkapta a legrosszabb színésznek járó díjat

VIDEÓ: Feláldoztak öt tevét a sámánok, hogy még erősebb legyen Oroszország

Legfrissebb galériák
Olvasta már?