Orbán Viktor és Angela Merkel együtt emlékezett

Orbán Viktor és Angela Merkel

Az egységes Európa szükségességét hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár a Páneurópai Piknik 30. évfordulóján rendezett ökumenikus istentiszteleten hétfőn Sopronban.

A magyar kormányfő kiemelte: mindig is tudtuk, a kettészakítottság idején is, hogy csak egy Európa van. A német kancellár köszönetét fejezte ki Magyarországnak a német újraegyesítésben játszott szerepéért és Európa megosztottságának megszűnéséhez való hozzájárulásáért.

Orbán Viktor szerint ma is Európa egységén múlik minden, és ha hiszünk benne, Kelet és Nyugat egysége fennmarad, Európa erős, gazdag otthona marad az európaiaknak. A kormányfő kiemelte: a keresztény államalapítás, a határnyitás, az életerőre kapó németség, valamint a különleges német-magyar kapcsolatok ténye mind egy irányba, az erős Európa irányába mutat.

Angela Merkel világraszóló eseménynek nevezte a Páneurópai Pikniket, amely az 1989-es év szabadságmozgalmainak szimbólumává vált, hiszen néhány héttel később, szeptember 11-én Magyarország véglegesen megnyitotta a határait nyugat felé, november 9-én pedig leomlott a berlini fal, Európa megosztottsága pedig véget ért.

A Páneurópai Piknik bizonyította, hogy a szabadság iránti vágyat nem lehet elnyomni az emberekben. Bizonyítja azt, hogy bennünket, európaiakat a közös értékek egyesítenek és azt is, hogy közösen mennyi mindent tudunk elérni - tette hozzá a kancellár. Ma szomszédokként, partnereként Németország, Magyarország és az Európai Unió többi állama közösen alakítja a jövőt az egységes Európában - tette hozzá Angela Merkel.

Az ökumenikus istentisztelet után Orbán Viktor és Angela Merkel megbeszélést folytatott, amelyen egyebek mellett szó volt a két ország közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok erősítésének szükségességéről és Európa jövőjéről. Egyeztettek az Európai Unió bővítéséről, elsősorban a Nyugat-Balkán integrációjáról. Szó volt a fejlesztési együttműködésről is Afrikában, mert Orbán Viktor szavai szerint a segítséget kell odavinni, ahol a baj van.

Angela Merkel egyetértett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jövőbeli elnöke azon elképzelésével, amely szerint az Európai Unió valamennyi tagállamát még jobban egyesítő politikára, "új startra" van szükség. Orbán Viktor pedig úgy fogalmazott: az Európai Bizottság új elnöke esély Magyarország számára és a régi viták helyett új vágányokon indulhatnak el a tárgyalások.

Angela Merkel német kancellárt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadta Sopron határában hétfőn reggel.

A Páneurópai Piknik 30. évfordulóján a soproni evangélikus templomban tartottak ökumenikus istentiszteletet, amelyen beszédet mondott Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek; Balog Zoltán, a Budapesti Németajkú Református Egyházközség lelkésze; Kondor Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének püspöke és Tóth Károly, a Soproni Evangélikus Egyházközség igazgató-lelkésze. Az ökumenikus istentiszteleten Orbán Viktor és Angela Merkel mellett részt vett mások mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Varga Judit igazságügyi miniszter, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Harminc éve, 1989. augusztus 19-én rendezték meg a Fertő-tó mellett az úgynevezett Páneurópai Pikniket, az ebből az alkalomból ideiglenesen megnyitott osztrák-magyar határon több száz NDK-állampolgár jutott át Ausztriába.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!