Orbán Viktor: Fico kis híján az életét adta a békéért

orban beke

A Lánchíd pesti hídfőjétől indult, és a Margitszigetre érkezett a tizedik Békemenet Budapesten. A rendezvény Orbán Viktor (Fidesz) magyar miniszterelnök beszédével zárult.

Orbán Viktor először a kárpátaljai magyarokra kérte Isten áldását, akik kiszolgáltatottan várják a háború végét. „Nincs már a messze a nap, amikor a sorsotok jobbra fordul” – mondta. Orbán ezután üdvözletét küldte Robert Ficónak, „Szlovákia békepárti miniszterelnökének. Azért lőtték le, mert a béke pártján állt, kis híján az életét adta a békéért. De kemény fából faragták, nem az a fajta, aki hagyja magát kiiktatni” – tette hozzá.

Papírtigris, akit eláztatott az első tavaszi zápor – fogalmaz a 2022-ben legyőzött ellenzékről Orbán. Üstökösnek mutatták magukat, de beleálltak a földbe. „Ha csak ráfújnánk az ellenfeleinkre, Brüsszelig repülnének” – mondta.

„Úgy kell megnyernünk az EP-választást, hogy a brüsszeli bürokraták ijedtükben megnyissák előttünk a város kapuit, és sietősen távozzanak az irodáikból” – mondta magyar kormányfő. 2006 óta minden választást megnyert a Fidesz, tizenegyet zsinórban, „egész jól belejöttünk”. Mi vagyunk Európa legnagyobb békehadtestje, békefenntartó ereje – folytatta.

Orbán azt ígéri, a jövő héten felállítják a mozgósítás világrekordját, magyarok millióit keresik fel. „Itt állunk egy újabb győzelem kapujában, minden mellettünk szól” – állította a miniszterelnök.

Meg kell húzni a vészféket, hogy legalább aki akar, leszállhasson a háború felé robogó európai vonatról – mondta a kormányfő, aki szerint a migrációt és a genderpropagandát már megállították, de így kell tenni a háborúval is. Aki katonákat akar küldeni, „aki pokolra kíván jutni, annak balra a második ajtó” – idézte a Tankcsapda együttest a magyar miniszterelnök.

Európa nem bír ki még egy háborút, ezért hozták létre az Európai Uniót – közölte Orbán Viktor. A háborúban semmit nem nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk, mondta, és azt első és a második világháború tapasztalataival, veszteségeivel támasztja ezt alá. „Harmadjára már nem indulunk meg Kelet felé, nem megyünk újra az orosz frontra, voltunk már ott, és nincs ott semmi keresnivalónk” – jelentette ki a kormányfő.

Vagy mi győzünk, vagy ők, harmadik út nincs, csak harmadik világháború. Mutassuk meg Soroséknak, hol lakik a magyarok Istene” – tette hozzá Orbán, aki szerint Magyarország ma erősebb, mint az elmúlt száz évben bármikor, de ennek kulcsa a béke, és mi nem fogunk másokért meghalni, ez a magyarok igazsága szerinte.

Orbán szerint ilyen választást még nem látott Európa, a szomszédban dörögnek a fegyverek, közben „baljós árnyak vannak körülöttünk”. De a magyarok ismerik a háborúk természetét, tudják, mindig másképp végződik, mint ahogy kezdetben elgondolták. Ezért nincs elég európai ember, európai gyerek: „a háború öl”. Ennek csak egyetlen ellenszere van, a béke – mondta.

A magyar kormányfő úgy véli, a békét nem lehet fegyverekkel kivívni, az ukrajnai háborúnak nincs fegyveres megoldása. Hozzátette: béketárgyalásokra van szükség, de ehhez meg kell nyerni a jövő vasárnapi választást, és létre kell hozni egy békepárti koalíciót Brüsszelben. Ez egészülhet ki az USA-val, ha győz Donald Trump – tette hozzá.

Ehhez azonban június 9-én el kell menni szavazni: „csak a béke, csak a Fidesz” – zárta a beszédét a miniszterelnök.

(24.hu, Telex)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?