Olaszországban kormányellenes tüntetésekbe torkolltak a palesztinbarát megmozdulások

tuntetes

A rendőrséggel és a kormánnyal szembeni ellenállást hirdettek a palesztinbarát tüntetések, melyeket szélsőbaloldali szervezetek tartottak szombat délután annak ellenére, hogy a hatóságok betiltották az Izrael-ellenes demonstrációkat a holokauszt nemzetközi emléknapján.

Milánóban több mint ezerkétszázan gyűltek össze egy utcában, ahonnan menetet akartak indítani. A rendőrség sorfallal torlaszolta el a tüntetők útját, és többször visszaszorította a tömeget.

A tüntetést az észak-olaszországi palesztin egyetemista szervezetek hirdették meg. A jelszavakat azonban egy olasz szélsőbaloldali aktivista mondta be a hangosbemondóba.

„Engedjetek felvonulni! Szabad Palesztinát! Palesztina mindannyiunk hazája! Izrael terrorista állam! Palesztina győzni fog!” – skandálták a tüntetők. A magasba tartott transzparenseken az volt olvasható, hogy az izraeli terrorizmus több millió embert gyilkolt le.

„Anticionisták vagyunk, nem antiszemiták!” – szerepelt egy másik táblán.

Egy magát palesztinnak mondó nő azt kiabálta a kamerákba, hogy miközben a „szőke, kék szemű ukránokat tárt karokkal befogadták, a palesztinokat sorsukra hagyják a bombázásban”.

Az egyik közeli épület ablakából egy fiatalember a „Hamász-mentes Gázát" feliratú táblát tartotta a tüntetők felé. Azt kiabálták neki, hogy fasiszta és terrorista. Hasonlókat kiabáltak a rendőröknek is, akiket megdobáltak: a tüntetők azt kiáltották, hogy ellenállást kell indítani a jelenlegi olasz rendőrállammal szemben. „A forradalmat indító népek veszik át a hatalmat!" – kiáltották. A milánói utcákon sétáló gyalogosoknak sértő szavakkal azt kiáltották, hogy tudatlanok, akik nem törődnek a világgal. Többen reagáltak, ami heves vitákhoz vezetett tüntetők és arra haladó gyalogosok között.

Rómában szintén több mint ezren vettek részt az egyik téren szervezett megmozduláson. A rendőrség itt sem engedte, hogy a tömeg elinduljon más helyszín felé. A római tüntetésen bojkottra szólítottak fel az izraeli vagy zsidó vállalatok termékeit áruló áruházakkal szemben.

A szardíniai Cagliariban mintegy háromszázan, Trentóban százan tüntettek.

A megmozdulásokon a palesztin zászlók mellett szélsőbaloldali szervezetek lobogói és logói voltak láthatók: a Népek Hatalma nevű csoport, az egykori Olasz Kommunista Párt sarló és kalapácsos zászlói, szélsőbaloldali egyetemista szervezetek jelvényei.

Olaszországban a Hamász terrorista szervezet október 7-i támadása óta minden szombaton palesztinbarát tüntetések követik egymást. A római zsidó közösség elnöke, Victor Fadlun a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a tüntetések felfüggesztését kérte a belügyminisztériumtól. A tárca visszavonta a meghirdetett demonstrációk engedélyezését, de a tüntetők ennek ellenére utcára vonultak.

Miután a rendőrség szombaton megakadályozta a tiltakozók vonulását, vasárnapra újabb menetet hirdettek.

Liliana Segre 93 éves holokauszt-túlélő úgy nyilatkozott, évtizedek óta nem féltette úgy az unokáit mint október 7. óta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?