Olasz választás - Szakértő: kormányozhatatlanná vált az ország

<p>&nbsp;</p><div>&nbsp;Nagyon bizonytalanná vált a helyzet, kormányozhatatlan lett Olaszország, pedig a nemzetközi közösség - különösen a jelenlegi gazdasági körülmények miatt - stabil kormányzat hatalomra jutását várta a parlamenti választástól - mondta Horváth Jenő történész, egyetemi magántanár kedden az MTI-nek.</div><div>&nbsp;</div>

 

  Végleges számítások szerint valamivel több mint 124 ezer szavazat választja el egymástól az olasz bal- és jobbközép pártok választási eredményét. A képviselőházban a balközép 340, a jobbközép 124 mandátumot szerzett, a szenátusban 119-116 az állás. Az 5 Csillag Mozgalom (M5S) az alsóházban 108, a felsőházban 54 helyet szerzett, a Mario Monti vezette centrum pedig 45 képviselőházi és 18 szenátusi székhez jutott.    
A szakértő kiemelte, senki sem tudja, mi történik most az országban, lehetetlen megjósolni, milyen kormány alakul. Elképzelhető, hogy a tavaly Görögországban történtekhez hasonlóan új választást írnak ki, de nem valószínű, hogy azt követően egyértelműbb helyzet alakulna ki - vélekedett. Mint mondta, megoldást jelenthetne, ha nagykoalíció jönne létre, de az M5S annyira szembehelyezkedett a többi párttal, hogy nem lenne hajlandó ebben részt venni. Arról a lehetőségről, hogy a két legnagyobb tömörülés, a balközép és a jobbközép pártok alakítanának kormányt, azt mondta, vezetőik, Pierluigi Bersani és Silvio Berlusconi álláspontjai nagyon távol állnak egymástól, ezért nem valószínű, hogy tárgyalóasztalhoz ülnének.   
A választás győztese, a Demokrata Párt viszont egyedül aligha képes a kormányzásra, hiszen rendkívül kicsi a különbség közte és a második, illetve harmadik helyezett párt között - mutatott rá.   
Megjegyezte, az is szűkíti a lehetőségeket, hogy Giorgio Napolitano államfő mandátuma utolsó fél évét tölti, és a hatályos jogszabályok értelmében ekkor már csak korlátozott jogköre van, így például nem oszlathatja fel a parlamentet.   
Horváth Jenő meglátása szerint a világ azt várta, hogy Olaszországban felelős kormány alakul, amely szembenéz a gazdasági gondokkal. Olaszország a világ 8. legnagyobb gazdasága és az euróövezet harmadik legjelentősebb tagállama, így gazdasági nehézségei komoly hatással vannak a világ- és az európai gazdaságra is - közölte.   
Kiemelte, Olaszország túl nagy ahhoz, hogy például Görögországhoz hasonlóan "megmentsék". Hozzáfűzte, éppen ezért a nemzetközi közösség annak örült volna a legjobban, ha marad Mario Monti szakértői kormánya.   
Arra hívta fel a figyelmet, hogy az olasz pártok mindegyike csalódott az eredmény miatt, csak a Beppe Grillo vezette M5S lehet elégedett, mivel a voksok 25,6 százalékát szerezte meg, miközben a közvélemény-kutatások alapján legalább 10 százalékkal kevesebbre számított. Az előrejelzések abban is tévedtek, hogy eredetileg sokkal rosszabb eredményt jósoltak Berlusconinak is - mondta.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?