Külföld

Nem futja ügyvédre a bostoni merénylőnek

Boston | Egyetlen szót tudott kiejteni a száján kórházi kihalltatásakor a bostoni merénylet életben maradt gyanúsítottja: Dzsohar Carnajev "nemmel" válaszolt, amikor azt kérdezték tőle, hogy tudja-e fedezni az ügyvédi költségeit.
MTI

2013. április 23. 09:43

 

A torkán és nyelvén megsebesült merénylő a kórházi kihallgatás többi részében írásban válaszolt a kérdésekre, miután ismertették vele az ellene felhozott vádakat. Mivel hangszalagjai is megsérültek, nemigen tud beszélni. Kérdésre válaszolva azt írta, hogy a rendőrségi hajtóvadászatban megölt bátyja, a 26 éves Tamerlan Carnajev volt a bostoni robbantások értelmi szerzője és szervezője, és az iszlám védelmében követte el tettét. Dzsohar azt is leírta, hogy bátyjával nem álltak kapcsolatban semmilyen nemzetközi terrorszervezettel.
 
Haragban ált az amerikai muszlimokkal Tamerlan Carnajev
 
Éles szópárbajokba keveredett a cambridge-i muszlimokkal Tamerlan Carnajev, akik ezért felszólították a mecset elhagyására; kérdéses az is, hogy a bostoni robbantásos merénylet lelőtt elkövetőjének a város mohamedán vallási vezető meg kívánják-e adni a rituális végtisztességet - közölték hétfőn amerikai internetes híroldalak.
 
A nyomozóhatóságok - mint arról az AP hírügynökség hétfőn hivatalos forrásokra hivatkozva beszámolt - "egy kihallgatás" és az eddig megvizsgált összefüggések alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a bostoni terrortámadásnak vallási indítékai lehettek. A merényletet elkövetésével gyanúsított, csecsen származású Carnajev testvérek mindketten muszlimok, de a jelek szerint nem álltak kapcsolatban egyetlen terrorszervezettel sem. 
    
Az idősebbik Carnajev fivér először novemberben keveredett nyilvános konfliktusba a Bostoni Iszlám Társasághoz tartozó cambridge-i mecset híveivel. Félbeszakította a prédikációt, amikor abban az hangzott el, hogy a muszlimok ugyanúgy megünnepelhetik az amerikai függetlenség vagy a hálaadás napját, mint Mohamed próféta születésnapját. A boston.com hírportál beszámolója szerint a fiatalember félrevonta a szónokot, majd dühödten hagyta el az imahelyet.
    
Januárban amiatt szakította félbe a prédikátort, mert az párhuzamot vont a próféta és Martin Luther King amerikai polgárjogi harcos között. 
    
"Kafir (hitetlen) vagy!" - kiáltotta oda a hitszónoknak Tamerlan Carnajev. Yusifi Vali, a mecset szóvivője szerint a csecsen fiatalember azt kiabálta, hogy aki ilyet állít, az képmutató és zavart okoz az ember fejében. Az egybegyűltek ezzel nem értettek egyet, és kiabálva, közösen kiparancsolták őt a mecsetből.
    
Sajtóértesülések szerint a 26 éves Tamerlan Carnajev, aki tíz évvel ezelőtt vándorolt be az Egyesült Államokba, négy-hat éve lett az iszlám radikális áramlatának követője. Felesége, Katherine Russell volt osztálytársai arról nyilatkoztak az NPR közszolgálati rádiónak, hogy nem kedvelték Carnajevet, aki agresszívan hirdette vallási nézeteit.
    
A feleség, miután egybekelt Carnajevvel, megszakította kapcsolatait az összes régi barátjával és fejkendőt kezdett el viselni. Amerikai lapok szerint a férfi korábbi barátnője - akit többször is megvert - szintén áttért a muszlim hitre.
    
Katherine Russell szerint a házasság, amelyből egy most 3 éves kislány született, rosszul sikerült. A feleség nem tudott arról, hogy a férje terrorcselekményre készül.
    
A család ismerősei szerint Tamerlan Carnajev erős hatást gyakorolt öccsére, a terrortámadás életben maradt gyanúsítottjára, a 19 éves Dzsoharra. Az öcs, akinek környezete szerint a bátyjával ellentétben sikerült zökkenőmentesen beilleszkednie az amerikai társadalomba, mindig híven követte Tamerlan utasításait, és mindig annak társaságában tűnt fel a mecsetben. Egyedül sohasem járt oda. 
    
Az orosz hatóságok 2011-ben hívták fel a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) figyelmét arra, hogy Carnajev a radikális iszlám követője, és arra készül, hogy földalatti csoportokhoz csatlakozzon. A nyomozók kihallgatták a fiatalembert, és megvizsgálták az internetes kommunikációját, de terrorizmusra utaló jelet nem találtak.
    
Tamerlan Carnajev péntekre virradóra, a rendőrökkel vívott tűzharc következtében vesztette életét. Több amerikai lap és televízió értesülése szerint halálát végeredményben az öccse okozhatta. Dzsohar ugyanis, feltehetően azzal a szándékkal, hogy kiszabadítsa bátyját, ráhajtott annak testére, miután azt a rendőrök több lövéssel megsebesítették és megpróbálták megbilincselni. Az ifjabbik Carnajev a beszámolók szerint több méteren át vontatta Tamerlant az utcán az elrabolt terepjáróval.
    
A halál okát hivatalosan még nem közölték. Egy korábban elhangzott orvosi nyilatkozat szerint lövési és robbanástól származó sebek végeztek vele. A pénteken nyilatkozó szakértő sem gázolásról, sem horzsolási sebekről nem tett említést.
    
Noha a halálával kapcsolatban egyre több részlet kerül nyilvánosságra, az még mindig nem világos, hogy az idősebbik merénylőt mikor és hogy fogják eltemetni. Rendes esetben a muszlimokat már a haláluk napján elhantolják, ám Tamerlan Carnajev holtteste még mindig az igazságügyi orvos szakértőknél van.
    
A CNN szerint több massachusettsi muszlim közösség elítélte az erőszakot, valamint elhatárolódott a radikális iszlámtól és a Carnajev fivérektől. A hírtelevízió szerint kérdéses, hogy akad-e olyan vallási vezető Massachusetts székvárosának környékén, aki hajlandó lenne megadni a hite szerinti végtisztességet Tamerlan Carnajevnek. Talal Eid a Bostoni Iszlám Intézet imámja kijelentette, hogy elutasítana egy ilyen felkérést és az iszlám szent könyvre, a Koránra hivatkozott, amely szerint mindenki pokolra jut, aki embert öl. 
    
A maratoni futás finisében elkövetett kettős robbantás nyomán egyébként a rendőrség újabb vizsgálatot indított egy bostoni elővárosban 2011 szeptemberében elkövetett, azóta is megoldatlan hármas gyilkosság ügyében. Egy walthami lakásban három férfival végeztek akkor nyakszúrással. Az egyik áldozat, Brendan Mess, az idősebb Carnajev barátja volt.
    
Mess a The Boston Globe szerint együtt járt kondicionálóterembe a későbbi terroristával. Carnajev a legjobb barátjaként mutatta be a meggyilkolt fiatalembert.
 
Boston a "csend pillanatával" emlékezett meg a terroristák áldozatairól
 
Bostonban hétfőn a "csend pillanatával" emlékeztek meg a városban egy héttel ezelőtt elkövetett robbantásos merénylet áldozatairól.
 
A bostoni maraton célegyenesében a múlt hétfőn 14 óra 50 perckor elkövetett kettős robbantásnak három halottja és több mint 180 sebesültje volt. Csütörtök éjjel a merénylet gyanúsítottjai tűzharcba keveredtek a hatóságokkal, amelyben egy rendőr meghalt, további egy életveszélyesen, mintegy 15 pedig könnyebben megsebesült.
    
A csend pillanatát hétfőn a Fehér Házban, az amerikai kongresszusban és a New York-i tőzsdén is megtartották.
    
A kórházban emeltek vádat Dzsohar Carnajev ellen
 
A kórházban emeltek vádat hétfőn Dzsohar Carnajev, a bostoni robbantásos merénylet életben maradt gyanúsítottja ellen.
 
Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter közölte, hogy Carnajevet tömeges emberveszteségeket okozó fegyverek bevetésére irányuló, halált és anyagi kárt okozó összeesküvéssel vádolták meg. Ez, ha bűnösnek találják, akár halálbüntetést is vonhat maga után.
    
A vádlott első bírósági meghallgatását feltételesen május 30-ra tűzték ki. A vád ismertetésénél jelen volt egy bíró is.
    
A nap folyamán korábban Jay Carney, a Fehér szóvivője elutasította azt a több republikánus törvényhozó által is támogatott javaslatot, hogy Carnajevet minősítsék ellenséges hadviselő félnek és mint ilyet állítsák katonai törvényszék elé.
    
Carney kijelentette, hogy Carnajev amerikai állampolgár, ezért ügyében nem járhat el katonai bizottság. A szóvivő rámutatott, hogy 2011. szeptember 11. óta a szövetségi bírósági rendszer több száz terroristát ítélt el és juttatott rács mögé. 
    
A pénteken sebesülten elfogott Dzsohar Carnajev sajtóértesülések szerint írásban kommunikál a hatóságokkal, mert egy, a torkát ért lövés miatt nem tud beszélni. Feltételezések szerint a sebesülés öngyilkossági kísérletből származhat.
    
A hatóságok szerint a 19 éves, csecsen származású Dzsohar Carnajev a 26 éves bátyjával, Tamerlan Carnajevvel együtt követte el múlt hétfőn a bostoni maratonon azt a kettős robbantásos merényletet, amelynek következtében hárman életüket vesztették, több mint 180-an pedig megsebesültek. Csütörtök éjjel a fivérek tűzharcba keveredtek a hatóságokkal, amelyben egy rendőr meg halt, további egy életveszélyesen, mintegy 15 pedig könnyebben megsebesült.
    
A súlyosan sebesült rendőr felgyógyulási esélyeivel kapcsolatban hétfőn bizakodóan nyilatkoztak az orvosok.
    
Az összetűzésekben az idősebb Carnajev is életét vesztette. A rendőrség szerint a fivérek egyikének sem volt fegyvertartási engedélye.
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Tömeges tesztelés: eddig több mint ötezer fertőzöttet sikerült kiszűrni

A Slovan elleni döntetlennel maradt az első helyen a DAC

GALÉRIA: A Slovan elleni döntetlennel maradt az első helyen a DAC

gyászhír

Hatan hunytak el, 165-re nőtt a koronavírus áldozatainak száma Szlovákiában

tesztelés

SZAVAZZ: Te részt veszel az országos tesztelésen?

mma

A csúcson kell abbahagyni

Ifjú Szivek

Ifjú Szivek 20

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.