Mi lesz, ha Ukrajna elveszíti a háborút? Az EU kerülhet a legnagyobb bajba

h

Megbosszulhatja magát az uniós tagországok elhúzódó döntése, amely révén késleltetve kerültek kiküldésre fegyverek és pénzügyi segélyek Ukrajnába.

„Mi lesz, ha Ukrajna elveszíti a háborút?” – kérdezték egykor azok, akik több pénz és fegyver küldésére akarták rávenni a nyugati szövetségeseket. A harctéren töltött kimerítő hónapok után a remények egy olyan ukrán ellentámadásról, amely visszaszorítja Oroszországot a határaihoz és meggyengíti Vlagyimir Putyin törekvéseit, 2024-re szertefoszlottak – írja a The Economist.

A fennálló patthelyzet az agresszor javára fordulhat, de akár Donald Trump is hasznot húzhat belőle, akit újból az Egyesült Államok elnökének választhatnak, ezüsttálcán tálalva a győzelmet Oroszországnak.

Az ukrán vereség lesújtó erővel bírna a Nyugat számára. Mivel az USA és Európa már két éve morális, katonai és pénzügyi segítséget nyújt szövetségesének, akaratlanul is veszélyeztethetik saját hitelességüket. Annak a ténye, hogy a támogatásokat sok esetben halogatták, csak rontott a helyzeten. George Robertson volt NATO-főtitkár figyelmeztetett, „ha Ukrajna veszít, ellenségeink fogják meghatározni a világrendet”.

Ukrajna szomszédai Washingtonnál lassabban nyújtanak támogatást, ezáltal elodázzák a segítséget, veszélybe sodorva a megtámadott országot, kockáztatva az Európai Unió egységét – ezután sokan megkérdőjelezhetik, hogy az EU valójában működőképes lehet-e a jövőben. A populista vezetők, Vlagyimir Putyin szövetségesei, mint például Orbán Viktor magyar miniszterelnök, valamint a francia szélsőjobboldali Marine Le Pen megerősíthetik pozícióikat.

A bűntudat és a szégyenérzet mellett a félelem érzése is áthatná Európát. Lehet, hogy újabb támadásra kerül sor? Vajon egy NATO-tagállam lenne a következő, amelyet megtámadnának? Oroszország további kísérleteit idegen területek megszerzésére egyáltalán nem szabad kizárni.

(trend)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?