Külföld

Merkel: Németországnak létfontosságú Schengen

MTI

2015. december 14. 15:46

Berlin | Németországnak létfontosságú a belső határőrizet nélküli schengeni övezet fennmaradása, ezért támogatja az Európai Bizottság javaslatát az övezet külső határainak védelmét szolgáló uniós intézmény kiépítéséről - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke hétfőn pártja karlsruhei kongresszusán elmondott beszédében.
A pártelnök-kancellár szerint az európai menekültválság Schengen "első nagy próbatétele", amely rögtön meg is mutatta, hogy a rendszer a külső határok őrizetében még "nem nőtt fel a feladathoz". Ezt a gondot a brüsszeli bizottság rövidesen bemutatandó javaslata alapján kell orvosolni - vélekedett.
    
Angela Merkel kiemelte: "nincs még egy ország az Európai Unióban, amelyik annyira erősen rá van utalva Schengenre, mint Németország", hiszen Németországé a legnagyobb uniós gazdaság, az EU közepén fekszik és sok szomszédja van.
    
A politikus megerősítette a menekültválság megoldásával kapcsolatban sokat idézett jelmondatát, miszerint "sikerülni fog", és hitet tett amellett, hogy "érezhetően csökkenteni" kell a Németországba érkező menedékkérők számát.
 
Önnek ajánljuk