Megkezdődött az EU–Kína-csúcstalálkozó Pekingben

Hszi Csin-ping

Az Európai Unió vezető tisztségviselőivel találkozott Hszi Csin-ping kínai elnök csütörtökön Pekingben, ahol négy éve először személyesen tárgyaltak számos, korábban a két fél között konfliktust előidéző problémákról a diplomáciai kapcsolatok helyreállításának reményében.

Hszi Csin-ping kínai államfő a Tiaocsütaj állami vendégházban fogadta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét és Josep Borrellt, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét.

A találkozó során Hszi arra szólította fel az Európai Uniót, hogy működjön együtt Kínával a globális stabilitás biztosítása, a kölcsönös politikai bizalom erősítése és a kétoldalú kapcsolatokban való „mindenféle beavatkozás megszüntetése” érdekében – jelentette a CCTV kínai állami televízió.

Hszi rámutatott, hogy a világ most olyan változásokat él át, amelyekre egy évszázada nem volt példa, és hogy a Kína és az EU közötti kapcsolatok, mint a multipolaritást előmozdító két fő erő, a globalizációt támogató két nagy piac hatással vannak a világbékére, a stabilitásra és a jólétre.

„Kínának és az Európai Uniónak együtt kell működnie annak érdekében, hogy nagyobb stabilitást biztosítsanak a világ számára, nagyobb lendületet adjanak a fejlődésnek, és nagyobb vezető szerepet és támogatást nyújtsanak a globális kormányzásnak” – fogalmazott a kínai elnök.

Ursula von der Leyen elmondta a kínai államfőnek, hogy a két fél között „vannak egyértelmű egyensúlytalanságok és különbségek, amelyekkel foglalkozni kell”, de „érdekeik időnként egybeesnek”, utalva a mesterséges intelligencia és az éghajlatváltozás terén folytatott uniós-kínai együttműködésre.

„Amikor pedig érdekeink nem egyeznek, akkor foglalkoznunk kell a felmerülő aggályokkal, és felelősségteljesen kell kezelnünk őket” – mondta.

Charles Michel hozzátette, hogy a blokk „stabil és kölcsönösen előnyös” kapcsolatra törekszik Kínával, de a találkozón az „európai értékeket, köztük az emberi jogokat és a demokráciát” is említeni fogja.

Az uniós tagállamok pekingi nagyköveteivel tartott hétfői találkozóján Vang Ji kínai külügyminiszter elmondta, hogy Kínának és az Európai Uniónak stratégiai perspektívából kell szemlélnie a kétoldalú kapcsolatokat, hozzátéve, hogy Kína Európa-politikája továbbra is stabil marad.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?