Megerősítette az EU „AAA” besorolását a Fitch Ratings

Fitch ratings

Megerősítette változatlan stabil kilátással az Európai Unió lehetséges legjobb, „AAA” szintű hosszú távú besorolását hétfőn a Fitch Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy az uniós tagországok erőteljesen elkötelezettek az EU pénzügyi megsegítése mellett szükség esetére.

A nemzetközi hitelminősítő a londoni bejelentéshez fűzött elemzésében kiemeli: az „AAA” osztályzat elsősorban az ugyancsak „AAA” szuverén besorolással nyilvántartott uniós gazdaságok – Németország, Hollandia, Svédország, Dánia és Luxemburg – pótlólagos uniós költségvetés-finanszírozási képességére és hajlandóságára alapul, arra az esetre, ha e finanszírozás szükségessé válik az adósságtörlesztés teljesítéséhez.

A Fitch hangsúlyozza, hogy az elit „AAA” osztályzattal ellátott EU-tagországok a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) alapján kiszámított uniós költségvetési befizetések 36,7 százalékát adják az idén.

A hitelminősítő elemzése szerint a koronavírus-járvány következményeinek felszámolására Next Generation EU (NGEU) néven meghirdetett uniós helyreállítási alap, valamint  a koronavírus-járvány miatt megnövekedett munkanélküliség csökkentését célzó uniós program (SURE) finanszírozására felvett hitelek révén az Európai Unió teljes kötelezettségállománya 2023 végén 458 milliárd euró volt az egy évvel korábban mért 355 milliárd, illetve a 2021 végén elért 235 milliárd euró után.

A Fitch Ratings közölte: várakozása szerint az Európai Unió adósságállománya 2026 végére meghaladhatja a 900 milliárd eurót.

A cég szerint ugyanakkor az EU „AAA” osztályzata ellenállóképes a megnövekedett adósságteherrel szemben, tekintettel arra, hogy e kötelezettségek növekedését ellentételezi a tagországok által biztosított erőforrások jelentős bővülése.

A Fitch Ratings hangsúlyozza mindazonáltal azt is, hogy az EU kinnlevőség-portfóliójának átlagos besorolási minősége 2022-ben „BBB”-re gyengült az addigi „BBB plusz”-ról, tekintettel a „BBB” besorolású Olaszországnak nyújtott megemelt, 23 milliárd eurós folyósításokra, valamint a „CC” – vagyis rendkívül mélyen spekulatív – osztályzatú Ukrajnának nyújtott 18 milliárd eurós segítségre.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint az Európai Unió követelésportfóliójának minősége még tovább gyengül az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós csomag részeként 2024-2027-re tervezett további finanszírozások miatt.

Az elemzés megismétli ugyanakkor, hogy a Fitch megítélése szerint erőteljes  a tagországok elkötelezettsége az EU-nak nyújtandó pénzügyi támogatás mellett, és ezt alátámasztja az uniós gazdaságok által az EU-nak biztosítandó erőforrások jelentős emelésére tett kötelezettségvállalás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?