Külföld

Másfél millió családnak osztott szét készpénzt az ENSZ és a Világbank

Ammán/Kairó/Teherán | A jemeni polgárháború sújtotta mintegy kilencmillió ember jutott forrásokhoz a sürgősségi készpénz-átutalási program keretében, amelyet az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és a Világbank egyik intézménye, a Nemzetközi Fejlesztési Társulás (IDA) működtet - közölte hétfőn a világszervezet.
MTI

2018. május 28. 19:26

- TASR/AP-felvétel

Családonként átlagosan 30 dollárt fizettek ki közel mintegy kilencmillió embernek, aki így élelmiszerhez és gyógyszerhez juthatott hozzá - mondta Geert Cappelaere, az UNICEF közel-keleti és észak-afrikai regionális igazgatója.

A sürgősségi kifizetést a Világbank egy 200 millió dolláros programjának egy részéből fedezték. E kezdeményezés keretében 2017 közepén juttattak el először pénzsegélyt az arab-félszigeti ország rászorulóinak, egy harmadik kifizetés pedig 2018 augusztusában várható.

Az UNICEF hétfői közleményében hangsúlyozta, hogy a jemeni családok egy részének olyan szélsőséges intézkedéseket kellett hoznia a túlélés érdekében, mint kiskorú gyermekeinek dolgoztatása, megházasítása, más gyermekek pedig fegyveres csoportokhoz álltak be annak érdekében, hogy eltarthassák szüleiket.

Jemenben 2014 augusztusa óta polgárháború dúl az Irán által támogatott síita húszi lázadók és a Szaúd-Arábia által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A síita felkelők 2014 szeptemberében elfoglalták Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

Az ENSZ adatai szerint közel 6400 civil vesztette életét és mintegy 10 ezer sebesült meg a jemeni polgárháborúban az elmúlt három évben. A világszervezet szerint a konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett az országban, amelynek mintegy 28 millió lakosa közül legkevesebb 22 millió szorul segítségnyújtásra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Menyhárt visszalép Mistrík javára

Kitolta a fagyra a hajléktalant

Sergio Ramos és a Real Madrid is a legrosszabb arcát mutatja

A rendőrség nem akadályozza a gazdák traktoros bevonulását Pozsonyba

Halálra késeltek egy férfit Pozsonyivánkán

A fogyasztók fizetik ki az üzletek különadóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?