Külföld

Ma tartják a brit Konzervatív Párt vezetőválasztásának második szavazási fordulóját

London | Ma tartják a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási folyamatának második frakciószavazását.
MTI

2019. június 18. 09:27

Theresa May miniszterelnök június 7-én távozott a Konzervatív Párt éléről, és ez kormányfői megbízatásának végét is jelenti, de utódja megválasztásáig ügyvezető minőségben mindkét tisztséget ellátja.

Távozásának elsődleges oka az, hogy a londoni alsóház egymás után háromszor visszautasította a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást.

A múlt csütörtökön tartott első frakciószavazási fordulóban - amelyben a 313 fős frakciólétszám minimum 5 százalékának megfelelő számú voksra volt szükség a bennmaradáshoz - Boris Johnson volt külügyminiszter, a keményvonalas tory Brexit-tábor frontembere végzett az élen 114 szavazattal.

Hárman kiestek, egy további jelölt pénteken visszalépett, így a mai második fordulóra az eredeti tízfős mezőnyből hatan maradtak versenyben.

A mai frakciószavazási fordulóban már a frakciólétszám 10 százalékának megfelelő számú szavazatot kell szerezni a továbbjutáshoz, vagyis jelentős az esélye annak, hogy ismét több jelölt kiesik.

Az eredményt közép-európai idő szerint várhatóan 20 óra után teszik közzé. 

A két utolsó frakciószavazás szerdán és csütörtökön lesz, és cél az, hogy a csütörtöki voksolás után már csak két jelölt maradjon versenyben.

Közülük - ha egyikük sem lép vissza a másik javára - a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja meg postai szavazással Theresa May utódját, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Čaputová magyarok között töltötte napját

Čaputová magyarul posztolt Gombaszögről

Korábban lényegesebben befogadóbb volt a világ

Ha jól választ, a nagy melegben az étel is hűsíthet

Kellemetlen: véletlenül rossz házba tört be a NAKA

Melegkiütés vagy napallergia?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?