Lengyelország jelentősen megemeli a határőröket támogató katonák számát a fehérorosz szakaszon

Lengyelország Fehéroroszország

Lengyelország az augusztusban kezdődő határvédelmi művelet keretében 8 ezerre emeli a határőröket támogató katonai kontingens létszámát a migrációs nyomásnak kitett lengyel–fehérorosz határszakaszon – jelentette be szerdán Pawel Bejda nemzetvédelmi miniszterhelyettes.

A politikus a másik miniszterhelyettessel, Cezary Tomczykkal, valamint Wieslaw Kukula altábornaggyal, vezérkari főnökkel közös sajtóértekezleten közölte ezt Varsóban. Elmondták, hogy a május végén bejelentett, Lengyelország keleti határszakasza védelmének fejlesztését célzó, Keleti Pajzs nevű projekt támogatásáról az utóbbi hetekben észt, litván, lett és finn partnerekkel tárgyaltak, és Pawel Bejda az Európai Beruházási Bank képviselőivel is megbeszélést tartott „a projekt egy részének esetleges finanszírozásáról”.

Cezary Tomczyk megerősítette: augusztus elején elindítják a Biztonságos Podlasie (a Fehéroroszországgal szomszédos lengyel vajdaság) fedőnevű műveletet, amely addig fog tartani, amíg el nem éri műveleti készségét a Határvédelmi Egység (KOP) nevű, a Keleti Pajzs keretében felállítandó alakulat. A KOP a tervek szerint 2028-ra áll össze.

Pawel Bejda közölte: az augusztus 1-jén kezdődő Biztonságos Podlasie művelet keretében a keleti határ védelmére átvezénylendő összesen 17 ezer katona közül 8 ezren közvetlenül a határon fognak szolgálni, 9 ezren pedig készenlétben maradnak, és szükség esetén 48 órán belül bevethetők lesznek határszolgálatra. A kontingensek féléves időszakonként váltják majd egymást.

A sajtókonferencián nem részletezték, hogy a létszámnövelés mikor kezdődik, és milyen ütemben történik majd. Korábbi közlések szerint augusztustól ezer fővel erősítik a jelenleg mintegy 6 ezer fős katonai jelenlétet a keleti határon.

A Keleti Pajzs keretében 2028-ig a lengyel–fehérorosz és – a Kalinyingrádi terület esetében – a lengyel–orosz határon korszerű térfigyelő és drónrendszereket telepítenek, terepakadályokat, valamint a lakosság és a katonák számára szánt óvóhelyeket létesítenek. A migrációs nyomás miatt korábban a lengyel–fehérorosz határvonal jelentős részén már felépült az elektronikus riasztórendszerrel felszerelt acélkerítés.

A 10 milliárd zlotyba kerülő Keleti Pajzsot korábbi bejelentések szerint az állami költségvetésből finanszírozzák, de uniós forrásokért is folyamodnak e célból. Donald Tusk kormányfő az európai uniós állam- és kormányfők június végi csúcsértekezlete után elmondta: az európai vezetők beleegyeztek, hogy hozzájárulnak a Keleti Pajzs költségének támogatásához.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?