Kurz kitart a koalíciós kormány fenntartása mellett

Sebastian Kurz

Kitartunk a jelenlegi kormány munkájának folytatása és a kormányprogram megvalósítása mellett - jelentette ki Sebastian Kurz kancellár csütörtök délután az Alexander Van der Bellen államfővel való találkozó előtt.

Kurz újságírók előtt elmondta, hogy az ellene irányuló korrupciós vádak tévesek, igazságtalanok, de elismerte, hogy azok természetesen kellemetlenül érintik. Ugyanakkor hozzátette, hogy ha "az ember tudja, mit tett, és mit nem, akkor ez erőt ad ahhoz, hogy kiálljon az igazáért."

Kijelentette, az ártatlanság vélelme fontos alappillére az osztrák jogállamiságnak, és amennyiben - nagyon helyesen - ez az alaptétel minden állampolgárra érvényes, a politikusokra is érvényes kell, hogy legyen.

A kancellár hangsúlyozta, az összes demokratikus és jogi lehetőség, valamint a választók nagyarányú szavazatainak birtokában továbbra is kitart az ÖVP programjának véghezvitele, illetve a koalíciós partnerrel végzett közös munka folytatása mellett.

Hozzátette, ha a Zöldek alternatív megoldások után kutatnak, ez jogukban áll, de az Osztrák Néppárt (ÖVP) kitart a kormánykoalíció folytatása mellett.

"A különbségek ellenére jó munkát tudhatunk magunk mögött a koalíciós partnerrel, elég, ha a koronavírus-járvány okozta válság megoldását célzó intézkedéseket, vagy éppen a napokban prezentált ökoszociális adóreformot említem" - nyomatékosította véleményét a kancellár, akit támogatásáról biztosított az általa vezetett konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) valamenniy minisztere. Nyilatkozatukban leszögezték, hogy csakis egy Kurz vezette kormányban hajlandók résztvenni.

Az államfővel való találkozó után Kurz elmondta, hogy a jó hangulatú beszélgetés során elemezték a helyzetet és a lehetőségeket. Ugyanakkor hozzátette, az ÖVP minden helyzetre fel van készülve, és rendelkezik a megfelelő forgatókönyvvel.

A Werner Kogler zöldpárti alkancellár által összehívott többpárti egyeztetésre pénteken kerül sor, míg az ÖVP tartományi vezetőinek a pártelnök-kancellárral való válság-tanácskozása csütörtök estére várható.

A koalíciós válság hátterében a szerdai házkutatások állnak. A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) akciói az ÖVP központjában, a kancelláriahivatalban és a pénzügyminisztériumban arra irányultak, hogy bizonyítékokat találjanak: manipulálta-e az ÖVP az Österreich napilapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban, és közpénzből fizettek-e azok megjelentetéséért.

A házkutatások érintettjei Sebastian Kurz kancellár bizalmi emberei, Johannes Frischmann sajtószóvivő, Gerald Fleischmann médiakoordinátor és Stefan Steiner vezető stratéga mellett Sophie Karmasin közvélemény-kutató, az ÖVP által delegált egykori családügyi miniszter, Thomas Schmid, a pénzügyminisztérium volt államtitkára, a Nemzeti Vagyonkezelő Holding egykori elnöke (ÖBAG), valamint Wolfgang és Helmuth Fellner, az Österreich Médiacsoport tulajdonosai.

A vád hűtlen kezelés, megvesztegetés és kenőpénz elfogadása, valamint manipulált közvélemény-kutatási adatok nyilvánosságra hozatala közpénzen. A gyanú szerint a szóban forgó hirdetések és médiakooperációs megegyezések értéke 1,3 millió euró volt.

Kurz az ORF közszolgálati televízió szerda esti adásában határozottan visszautasította a vádakat, hogy ő állt az ügy mögött. Hangsúlyozta, hogy 2016-ban sem pártelnök, sem pénzügyminiszter, sem kancellár nem volt. Közölte: nincs arra utaló bizonyíték, hogy ő érintett volna.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?