Környezetvédelmi akciótervet mutatott be az ENSZ mezőgazdasági szervezet

környezetvédelem

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) átfogó élelmezési és klímavédelmi akciótervet mutatott be vasárnap a világszervezet idei éghajlatváltozási csúcstalálkozóján (COP28) Dubajban.

A célok között szerepel, hogy 2025-ig 150 millióval csökkentsék az éhező emberek számát, és 2030-ig megállítsák mindenütt az erdőírtást és az illegális halászatot. A célok között szerepel még az kidobott, de még felhasználható élelmiszerek mennyiségének 50 százalékos csökkentése. A mezőgazdaságban pedig az üvegházhatást okozó – főleg szarvasmarhák és juhok által kibocsátott – metánmennyiség 2020-as szintjéhez viszonyított 25 százalékos csökkenés szerepel 2030-as célként.

Dirk Messner, a német környezetvédelmi hatóság vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az üvegházhatású gázok 16 százaléka metán, amely csaknem 30-szor nagyobb hatással van a felmelegedésre, mint az utóbbi évtizedekben legnagyobb bűnösnek kikiáltott széndioxid.

Az ENSZ adatai szerint 2022-ben világszerte mintegy 735 millió ember számított alultápláltnak, hozzávetőleg 3,1 milliárd embernek pedig nem jutott egészséges táplálék.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) viszont arra figyelmeztetett, hogy a klímacsúcson hangoztatott vállalások, így például a megújuló energiaforrások megháromszorozása, vagy a metánkibocsátás elleni fellépés, önmagukban nem lesznek elegendők arra, hogy a globális felmelegedés szintjét legfeljebb 1,5 Celsius-fokon tartsák.

Eddig 130 ország egyezett bele abba, hogy megháromszorozza a megújuló energiaforrások használatát, és megduplázza az energiahatékonysági fejlesztésekre tett erőfeszítéseit, míg ötven olaj-, illetve földgáztermelő ország megállapodott abban, hogy mérséklik a metánkibocsátást, és 2030-ig megszüntetik az úgynevezett fáklyázás gyakorlatát, helyette összegyűjtik a kitermelés melléktermékeként keletkező gázokat.

Az IEA elemzése szerint amennyiben minden ország teljesíti vállalásait, úgy az négymilliárd tonna széndioxidnak megfelelő mértékben csökkentené a károsanyag-kibocsátást 2030-ig. Ez nagyjából harmada a szükséges mennyiségnek, hogy a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fokra, azaz a párizsi megállapodásban kitűzött célértékre korlátozzák.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?