„Károly király szereti a regionalitást”

iii karoly

Egyelőre nem tették közzé, hogy mi lesz a hivatalos menü a koronázás utáni banketten, ezért Damian Clarkson korábbi királyi ételfelelős, ételtervező és magas rangú rendezvényszervező is csak jóslatokba bocsátkozott. A szakember egyszerű menüsorra számít.

Damian, aki egykor II. Erzsébet királynő, Fülöp herceg, az akkori Károly herceg és Diana hercegnő étkezéséért is felelt, több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkezik a királyi étkeztetésben, és olyan nagy éttermeknek is dolgozott, mint a The Admirable Crichton és a Mosimanns, mielőtt saját cégét, a The London Kitchent megalapította. „Gyanítom, hogy Károly király menüsora egyszerű lesz” – mondta Damian, aki látványos vacsorákat adott már a windsori kastélyban, a Highgrove House-ban és a Szent Jakab-palotában is. „Azt jósolom, hogy Károly király koronázási vacsoráján bárányhús lesz, amely szezonális kedvenc, és az évszakot tekintve tökéletes fogás. Emellett úgy gondolom, hogy a menüben szerepelni fog a Highgrove-méz és egy sajttál tele olyan klasszikus sajtokkal, amelyeket Károly is kedvel, mint például a Dewlay Cheesemakers Lancashire-i sajtja, a Stilton, az angol sajtok királya és a Duchy of Cornwall birtokról származó cornwalli brie” – tette hozzá.

Damian korábban már a walesi herceg és hercegnő (Vilmos és Katalin) esküvői reggelijét is sikeresen megjósolta: akkor lazac, rákok, bárány és háromféle puding, köztük trifle került az asztalra.

Damian szerint e héten nagy lesz a nyüzsgés. A heti négy-öt királyi esemény ellátásában szerzett tapasztalatai alapján úgy véli, hogy egy hétig tartó fogadások lesznek, ami hatalmas ételkínálatot jelent, amelynek során figyelembe kell venni a diplomáciai és egyéb érzékenységeket. Például húst nem lehet nyárson tálalni, mivel azt fegyverként lehetne használni.

Ráadásul országszerte rengeteg embert fognak bevonni, hogy biztosítsák, hogy a szükséges termékek rendelkezésre álljanak az egyszeri eseményhez, és hogy a koronázási ünnepségek tükrözzék Károly király preferenciáit. Damian hozzátette: „Károly király szereti a regionalitást. Ünnepli a regionális élelmiszereket és a szezonális termékeket. A biogazdálkodás és a kevésbé népszerű húsok támogatása fel is keltette a közvélemény figyelmét.”

Az italokról szólva az ételspecialista elmondta: Károly király állítólag arra kérte stábját, hogy vigyenek magukkal a kedvenc italából, egy bizonyos citromos üdítőből. De nem ez az egyetlen szokatlan dolog, amit Károly kért.

Amikor Károly részt vesz egy rendezvényen, mindig van nála egy ezüstborítású jegyzetfüzet, amelyet az asztalra tesz, hogy jegyzeteket készíthessen, és egy kis sótartó, amelyben a saját különleges sókeveréke, főként zellersó található. Így minden étel hasonló ízű lesz, mert ő mindent megszór a saját fűszerkeverékével” – mondta Damian. Végül Damian elmondta: „A királyi család nagyra értékeli a származást, de számukra egy nagy vacsora csak egy újabb kötelesség. A vendégek számára ez megtiszteltetés és hatalmas társadalmi fénypont, de számukra a vacsora a napi munka része.”

Érdekességek
  • Nemcsak a koronát, hanem édesanyja hatalmas vagyonát is megörökölte a király: az amerikai Forbes becslése szerint összesen 28,5 milliárd dollárt ér a javarészt ingatlanokból és birtokokból álló koronavagyon. III. Károly király életének 75. évében jár, így az angol-brit monarchia évezredes történetében ő lesz a legidősebb uralkodó, akit megkoronáznak.
  • III. Károly tizenkét új művet rendelt a koronázásra. Ezek közé tartozik Andrew Lloyd Webber zeneszerző Make A Joyful Noise című himnusza. A westminsteri apátságban több kórus és zenekar tagjai zenélnek együtt. A teljes ceremónia felvétele még aznap megjelenik, és május 15-től lesz elérhető CD-n és bakeliten.
  • Károly királlyá válásával Kamillából királyné lett, erre a címre azonban eredetileg Dianát szánták. Egy most kiszivárgott információ szerint Diana hercegnő, Vilmos és Harry anyja nem titkolta azt, hogy szerinte Károlyból pocsék király lesz. Azt sem igazán hitte el, hogy valaha király válhat belőle, és számos nézetével és uralkodói véleményével nem értett egyet. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy Károlynak számos olyan ötlete és nézete volt akkoriban, amelyek meghaladták a korát. Üdvözlendőnek tartotta a környezetvédelem támogatását és a fenntarthatóságra törekvést, ez azonban abban az időben még nem volt divat, ezért is hathatott Diana számára furcsának – írta az Express.com.

1. Légkondicionált hintóval a koronázásra

Két hintó szállítja III. Károlyt koronázása napján: a modernebb a Buckingham-palotától viszi az apátságba az uralkodót, a tradicionálisabb pedig a templomból vissza a palotába. Utóbbi 4 méter magas, 7 méter hosszú és 4 tonnát nyom. A súlya miatt csak gyalogos tempóban lehet használni. De még ha a Gold State Coach-nak (Arany Állami Hintó) vannak is hátrányai, figyelemre méltó az kézművesmunka, amellyel kidíszítették, vékony aranykéreg alatti bonyolult fafaragással és festményekkel. Lehet, hogy kényelmetlen, de egy guruló műalkotás. A négytonnás hintó útját Martin Oates segíti majd, aki a koronázás napján a kocsi irányítója lesz. Náluk ez családi hagyomány: dédapja részt vett kocsisként VI. György koronázási ünnepségén, nagyapja II. Erzsébet koronázásán, apja pedig a királynő 1977-es ezüstjubileumán. A modernebb, a minden kényelemmel felszerelt Gyémánt Jubileumi Díszhintó, amiben lengéscsillapító és légkondicionáló is helyet kapott. A felvonulás a Buckingham-palotától a Mallon át a Trafalgar Square-re, a Whitehallon át a Parliament Square-re, majd a westminsteri apátsághoz vezet. A visszaút is ugyanezen az útvonalon történik majd. (euronews)

2. Ereklye Krisztus keresztjéből

Krisztus keresztjéből származó ereklyét küldött Ferenc pápa koronázása alkalmából III. Károly brit uralkodónak, aki egyben az anglikán egyház feje. Az ereklyét beépítették abba a keresztbe, amely szombaton a koronázási menet élén halad. A keresztet Andrew John walesi érsek, az országrész északi részén fekvő Llandunóban szentelte fel, majd a walesi keresztet Londonba szállították. A III. Károlynak küldött darabok Krisztus keresztjéből nagyjából 5–10 milliméter méretűek, és maguk is keresztet formálnak. Kereszt alakú, ezüst ereklyetartóban, kvarckristály mögött helyezték el őket. A koronázásnál használt walesi keresztet a szertartás után visszaviszik Walesbe, ahol a helyi anglikán és katolikus közösség fogja használni. (MTI)

3. Vegán olaj Jeruzsálemből

Évszázados tradícióval szakítanak III. Károly király koronázásán, ahol a felkenéshez használt olaj először nélkülözi majd az állati hozzávalókat. A BBC szerint a szent olajnak nevezett anyagot az évszázadok során egyebek mellett a bálnák gyomrából kinyert ámbrából és a cibetmacskák mirigyváladékából állították elő, ezúttal viszont már nem szerepelnek állati eredetű anyagok az összetevők közt. Helyette olívaolajjal vegyítettek rózsát, jázmint, fahéjat, narancsvirágot és szezámot. A keveréket már el is készítették egy vallásos szertartás keretein belül Jeruzsálemben. Innen származik az olívaolaj is, amelyhez III. Károly nagyanyja, Aliz battenbergi hercegnő sírjáról szedték az olívabogyókat, aki az Olajfák hegyén nyugszik. III. Károly már hercegként is rendszeresen foglalt állást az állat- és természetvédelmi kérdésekben, királyként pedig már intézkedett is ez ügyben: tavaly novemberben például kitiltotta a királyi birtokokról a tömött kacsa vagy liba májából készült ételeket. (24.hu)

4. Koronázási Quiche

A király és a királyné személyesen választotta ki, hogy mi lesz a május 6-i koronázás hivatalos étele: a Koronázási Quiche – benne spenót, bab, sajt és tárkony. A receptet az országszerte tartandó Koronázási Nagy Ebédek tiszteletére osztották meg az Instagramon, amelyen arra bátorítják az embereket, hogy próbálják ki a receptet. A receptet a királyi család hivatalos honlapja is közli. A bejelentés óta a brit lapok azon csámcsognak, hogy senki nem gondolta volna, hogy az angol király egy francia ételt választ majd a koronázási ceremóniájának hivatalos étele címre. Márpedig a quiche egy tipikus francia étel, igaz, legalább a töltelék brit sajtot tartalmaz, cheddart. A választást a királyi pár a királyi főszakáccsal, Mark Flanagannel beszélte meg előzőleg. A lapok emlékeztettek, hogy II. Erzsébet koronázása alkalmából szintén volt koronázási étel: 1953-ban koronázási csirkét fogyasztottak a lelkes alattvalók. Ez az étel sem volt 100%-ig brit, mivel curryvel készült, de természetesen India a brit nemzetközösség tagja, így ez a döntés sokkal kevésbé volt meglepő, mint III. Károly mostani állásfoglalása a francia konyha mellett. Egyébként minden bizonnyal sokaknak feltűnik az is, hogy a brit uralkodó vegetáriánus, de azért nem vegán ételt választott. Ez szintén azt szolgálhatja, hogy minél többen magukénak érezhessék a koronázási quiche-t.

(üzlet.hu, The Telegraph)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?