Külföld

Kamala Harris is felszólalt Európai Parlamentben a nemzetközi nőnap alkalmából

Kamala Harris amerikai alelnök és Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke is küldött nőnapi videóüzenetet az Európai Parlament plenáris ülésének hétfői megnyitójára.
MTI

2021. március 8. 20:04

Kamala Harris EP
- TASR/AP-felvétel

Harris beszédében hangsúlyozta, hogy a transzatlanti szövetség megerősítése nemcsak a koronavírus-járvány válság kezelése végett különösen fontos, hanem a demokráciákat globálisan fenyegető populizmus térnyerésének visszaszorítása miatt is. Felhívta a figyelmet arra, hogy világszerte meg kell erősíteni a demokrácia alapelveit: az elszámoltathatóságot, az átláthatóságot és a jogállamiságot.

Az alelnök szerint a „világ a nők számára még mindig nem úgy működik, ahogy kellene”. Mint mondta, a járvány felerősítette a társadalmi egyenlőtlenségeket, a rasszizmust és a nők elleni erőszakot. A nemek közötti egyenlőség eléréséhez a legfontosabb, hogy a nők biztonságban érezhessék magukat a társadalom minden területén. Ehhez – tette hozzá – egyenlő esélyeket kell nekik biztosítani a munkahelyeken, egyenlő hozzáférést az egészségügyi ellátásokhoz, és meg kell számukra teremteni a munka és a magánélet közötti egyensúlyt.

Harris felhívta a figyelmet: a szabad és tisztességes demokráciák működéséhez elengedhetetlen a nők bevonása a politikai döntéshozatali folyamatokba.

„Ez nem jótékonysági cselekedet. Ha a nők számára jól működő világot építünk, nemzetünk biztonságosabb, erősebb és virágzóbb lesz” – emelte ki.

Jacinda Ardern üzenetében azt hangsúlyozta, büszke arra, hogy országa, Új-Zéland a világon elsőként vezette be a nők szavazati jogát, 1893-ban. Megelégedését fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a jelenlegi új-zélandi kormány 48, illetve a kormányzó párt 55 százalékát nők alkotják, és a legfontosabb állami pozíciókat nők töltik be. Rámutatott azonban arra, hogy ez az előrehaladás egészen addig nem nevezhető jelentősnek, míg globálisan még mindig komoly a nemi alapú egyenlőtlenség.

Hozzátette: a koronavírus-járvány negatív hatást gyakorolt a nőkre nézve. Az egészségügyben dolgozók legnagyobb része nő, akik komoly kockázatot vállalnak a járvány elleni küzdelemben, több nő vesztette el munkáját, mint férfi, ráadásul a nők elleni erőszak is fokozódott. „Többen úgy beszélnek ezekről a jelenségekről, mint a vírus szövődményeiről” – mondta. Hozzáfűzte, hogy a nőket ért kihívások mellett a nacionalizmus és a protekcionizmus térnyerése is próbatételt jelent világszerte.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint elfogadhatatlan az, hogy a férfiak foglalkoztatási rátája az unióban 78, míg a nőké csupán 67 százalékos.

„2030-ra ezt a százalékbeli egyenlőtlenséget a felére kell csökkentenünk” – húzta alá.

Hozzátette: ugyancsak elfogadhatatlan, hogy a nők 14 százalékkal kevesebbet keresnek, és a munkahelyi elismerésért legalább kétszer annyit kell dolgozniuk, mint férfi kollégáiknak. Az elnök utalt a bizottság múlt héten elfogadott fizetési és foglalkoztatásbeli különbségek felszámolására javasolt irányelvre, amelynek célja, hogy a bérek átláthatóbbak legyenek, és az Európai Unióban a nők és a férfiak egyenlő munkáért egyenlő díjazásban részesüljenek.

„El kell távolítanunk az akadályokat az egyenlőség felé vezető úton, törekednünk kell az esélyegyenlőségre. Ez nem túl bonyolult, megvannak a jól bevált szükséges eszközeink, csak végre kell hajtanunk, amit elkezdtünk” – hangoztatta Ursula von der Leyen.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Hogy áll a szlovák vakcinaprogram?

Szputnyik V

Láthatjuk-e valaha a Szputnyik-szerződést?

Komárom

223 gyermeket írattak be a komáromi magyar alapiskolákba

Strédl Terézia

Elsuhant másfél tanév...

Jens Stoltenberg

Stoltenberg: a NATO május 1-jéig megkezdi az afganisztáni misszió erőinek kivonását

Joe Biden

Biden: az amerikai csapatok szeptember 11-ig kivonulnak Afganisztánból

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.