Jövőre 250 milliárd koronás hiánnyal számol a cseh költségvetés

cseh korona

Jövőre 250 milliárd koronás, az ideinél 41 milliárd koronával alacsonyabb hiánnyal számol a cseh költségvetés, amelyet szerdán késő este hagyott jóvá a cseh képviselőház. A szenátus a költségvetéssel nem foglalkozik, így a törvény életbe lépéséhez már csak az államfő aláírása hiányzik.

A 200 tagú alsóházban a szavazáskor jelenlévő 181 képviselő közül 98 kormánykoalíciós képviselő támogatta a javaslatot, míg 83 ellenzéki ellene voksolt.

A költségvetés jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 2,3 százalékos és a háztartási kiadások 3,9 százalékos növekedésével számol. Az éves szintű infláció az idei 10,9 százalékról 2,8 százalékra mérséklődne. A tervezett bevételek éves szinten 12 milliárd koronával 1940 milliárd koronára emelkednek, míg a kiadások 31 milliárd koronával  2190 milliárd koronára csökkennek.

Zbynek Stanjura pénzügyminiszter szerint felelős a költségvetés és reális alapokon nyugszik. Elmondta: a beruházásokra 184,2 milliárd koronát terveztek, ez a harmadik legmagasabb összeg az utóbbi tíz évben.

A kormány a költségvetés prioritásaként a társadalmi béke megőrzését, az egészségügy és az oktatásügy megbízható finanszírozását jelölte meg. A védelmi kiadások a költségvetés két százalékát teszik ki.

Petr Fiala miniszterelnök azt mondta, hogy a tanítói átlagfizetések jövőre meghaladják az 52 ezer koronát, ami az országos átlagbérek 130 százalékát teszi ki. Az átlagnyugdíj januártól 20 635 koronára emelkedik.

Az államadósság finanszírozására szánt kiadások a jövő évben 25 milliárd koronával 95 milliárd koronára növekednek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?