Japán már keddtől felújítja a bálnavadászatot az Antarktisz térségében

Tokió |

<p>Véget vetve a Nemzetközi Bíróság döntése nyomán elrendelt moratóriumnak, a japán flotta már kedden elindul a Déli-sarkot övező tengerekre, hogy felújítsa az úgynevezett tudományos célú bálnavadászatot - jelentette be hétfőn az ázsiai szigetország halászati ügynöksége.</p>

Néhány hajó már hétfőn útnak indult Mijagi kormányzóságból az után, hogy a japán kormány pénteken a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) elé terjesztette új bálnavadászati programjának végső változatát, amelyben kétharmaddal, 333 példányra csökkenti a leölt csukabálnák számát, figyelembe véve az IWC korábbi döntését a kérdésben - közölte az ügynökség.     A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság szakértői testülete tavasszal nem találta kielégítőnek Japán új bálnavadászati programját az Antarktiszt övező tengereken, ezért adott be Tokió módosított tervet a testülethez.     Ausztrália a hágai Nemzetközi Bíróság elé vitte a japán bálnavadászati programot, és a testület 2014 márciusában úgy döntött, hogy Tokiónak le kell állítania a bálnavadászatot az Antarktiszt övező tengerekben, mert az úgynevezett kutatási célú bálnavadászati programja semmiféle tudományos célt nem szolgál. Ezért Tokió a 2014-15-ös szezonban kénytelen volt felfüggeszteni a bálnavadászatot a térségben.     A pénteken előterjesztett új program megkímélné a közönséges barázdásbálnák és a hosszúszárnyú bálnák életét és kétharmaddal, 333 példányra csökkentené az évente leölt csukabálnák számát a következő 12 évben. A tervet hat év után felülvizsgálnák - ismertette közös közleményében a halászati ügynökség és a külügyminisztérium.    Ausztrália és Új-Zéland azonnal jelezte, hogy határozottan ellenzi a program felújítását, és előbbi közölte, hajót küld a térségbe a japán flotta megfigyelésére.     George Brandis ausztrál főügyész a szenátusban elmondta, az ügyet a legmagasabb szinten tűzték napirendre, hogy megpróbálják rávenni Japánt álláspontjának megváltoztatására.     A Sea Shepherd nemzetközi környezetvédő szervezet illetékese vasárnap bűncselekménynek minősítette a tokiói lépést, és felszólította Ausztráliát, azonnal lépjen közbe. A térségben élő bálnák nemzetközi és ausztrál törvények által védettséget élveznek - emlékeztetett Alex Cornelissen, a Sea Shepherd igazgatója.     A nagybálnák kereskedelmi célú vadászata 1986 óta tilos, de Japán kihasználja azokat a kibúvókat, amelyeket az állatok tudományos célú lehalászására kínál a nemzetközi egyezmény. A vitatott kutatási program keretében a japán bálnavadászok 25 év alatt több mint 10 ezer nagybálnát fogtak ki az antarktiszi vizekből.    Ausztrália 1999-ben létre hozott létre természetvédelmi övezetet az Ausztrál Antarktiszi Terület (AAT) körül, ahol tilos a bálnák és delfinek vadászata, ezt azonban csak néhány ország, köztük Nagy-Britannia, Új-Zéland, Franciaország és Norvégia ismeri el védett területként. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?