Külföld

Ironizálva válaszolt az Orbán-karikatúra szerzője

Budapest | Bocsánatkérés helyett rákontrázott a szlovén karikaturista.
Macsicza Mark

2019. április 8. 11:18

Az ominózus címlap

Olvasói levélben, majd a szlovén külügyminiszternek átadott diplomáciai jegyzékben tiltakozott Magyarország ljubljanai nagykövete, Szilágyiné Bátorfi Edit az Orbán Viktort ábrázoló karikatúra miatt. A levélben kifejtette, hogy a Mladina karikatúrája átlépi a sajtó- és a szólásszabadság határait, és rontja a két ország amúgy kiváló kapcsolatát, ezért a jövőben a kormány ne hagyja, hogy hasonló megtörténhessen.

Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk - Orbán Viktor, 2018

A címlapon Orbán Viktor látható, aki éppen karlendítést tesz, a szlovén SDS párt képviselői pedig hozzádörgölőznek. A reklamációra válaszként elkészült a karikatúra másik verziója is, amin Orbán már nem szélsőséges vezér, hanem melegjogi aktivista, szivárványos zászlóval a háttérben:

szivárvány

Természetesen az alternatív címlap nem az egyetlen válasz Szilágyiné kérésére, a rajz készítője, Tomaž Lavrič karikaturista egy ironikus hangvételű levélben "kért bocsánatot" a tettéért:

Hálás vagyok a magyar nagykövetnek, és arra kérem, fogadja el őszinte bocsánatkérésemet, amiért a miniszterelnökét a Mladina lapjain szemtelenül és teljesen valószerűtlenül ábrázoltam. Abszolút jogosan háborodott fel rajta.

Az ön által küldött levél után mélyen magamba néztem, és felismertem, hogy hibáztam. Tudom, hogy ami történt, nem lehet semmissé tenni, de hadd hozzak fel néhány érvet védekezésképp, hiszen én is csak a körülmények ártatlan áldozata vagyok. Hadd mutassak rá a történet igazi bűnöseire.

Első helyen áll természetesen az a kommunista oktatási rendszer, ami agymosást végzett rajtam, és megtörte a nemzet- és vallástudatomat. Bűnösök még a lap főnökei és szerkesztői, akiket jobban kéne figyelni és időben megállítani, hiszen tudják, hogy én milyen felelőtlen és naiv vagyok politikai kérdésekben, meg hát mindenről elhiszem, hogy az úgy van, ahogy. És végül, de nem utolsósorban, bűnös a mi elnéző igazságszolgáltatásunk, ami nem bünteti az ennyire kirívó társadalmi szabálytalanságokat.

Hölgyem, én arra kérem önt, ne essen kétségbe miattunk, inkább folytassa segítő munkáját azzal, hogy jó tanácsokkal és jó szándékú kritikával lát el minket, hogy mi magunk is elérhessük azt a példaértékű objektivitást és egyhangúságot, amit önök a magyar médiában már létrehoztak, és hogy újra elhozhassuk azt a rendet, nemzeti erkölcsösséget és keresztényi szeretetet a drótkerítések iránt, ahogyan azt az önök szelíd és jogosan szeretett vezetője, Orbán Viktor parancsolta.

(A Karikatúra Klub fordítása)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Helsinkiben díjazták az alakítását

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Tragikus baleset: egy 18 éves lány vesztette életét

DAC: nem elég dominálni, gól is kell

Merénylet történt egy kabuli esküvőn, nagyon sokan meghaltak

Képernyőn a DAC

Legfrissebb galériák
Olvasta már?