Hszi Csin-ping és Emmanuel Macron az atomfegyver bevetése ellen emelt szót

Hszi Csin-ping Emmanuel Macron

Kína és Franciaország egyetért abban, hogy a nukleáris fegyverek bevetése nem megengedhető az ukrajnai háborúban – ezt a pekingi látogatáson tartózkodó Emmanuel Macron francia államfő közölte Hszi Csin-ping elnökkel folytatott csütörtöki tárgyalásai után.

„Tudom, hogy számíthatok önre abban, hogy segít Oroszországot észhez téríteni és mindenkit tárgyalóasztalhoz ültetni” – mondta Macron Hszi Csin-pingnek a tárgyalások - még nyilvános - kezdetén.

Hszi a megbeszéléseket követő tájékoztatón kijelentette, bízik benne, hogy az orosz-ukrán béketárgyalások mielőbb kezdetüket veszik és politikai megoldás születik, valamint hatékony és fenntartható európai biztonsági rendszert is sikerül létrehozni.

A kínai média szerint a két fél elfogadta azt a felhívást, miszerint például a szembenálló feleknek el kell kerülniük a polgári személyek és polgári létesítmények elleni támadásokat, továbbá a biológiai és vegyi fegyverek bevetését.

Ami a kínai-uniós kapcsolatokat illeti, Hszi kifejezte, Peking kész az EU-val minden szinten „újrakezdeni” a cserekapcsolatokat, kizárva a „beavatkozást”, új lendületet adni a kétoldalú viszonynak. Hszi azt is megjegyezte, Kínának és Franciaországnak együtt megvan a képessége arra, hogy áthidalja a „különbségeket” és a „korlátozásokat”, miközben a világ mélyreható történelmi változásokon megy keresztül.

Hszi megismételte a korábbi 12 pontos kínai békejavaslatnak azt az elemét, miszerint a konfliktus rendezése során figyelembe kell venni „minden fél jogos biztonsági érdekeit”.

A kínai elnök nem ítélte el az orosz agressziót és arra vonatkozóan sem tett utalást, hogy bármilyen irányba igyekezne befolyásolni Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akihez egyébként szoros barátság fűzi.

A pekingi tárgyalásokon jelen volt Ursula von den Leyen, az Európai Bizottság elnöke is. A háromoldalú tárgyalást, illetve a két európai vezető látogatását a kínai média a közeledés jeleként értékelte. A megbeszéléseket követően számos jelentős francia-kínai gazdasági, kereskedelmi megállapodás kétoldalú szentesítésére került sor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?