Külföld

Csak akkor tudnak elválni a dán szülők, ha előbb elvégeznek egy félórás online kurzust

Koppenhága | Dániában a kölcsönös megegyezéssel történő válást online is el lehet rendezni. Az országban a házasságok csaknem fele végződik válással. A 30 perces kötelező online tanfolyamot azért vezették be, hogy segítse a váló felek közötti kommunikációt, és mind a házastársak, mind a gyerekeik a lehető legkevesebb bonyodalommal tudjanak alkalmazkodni az új helyzethez, amit a válás magával hoz. A válás csak három hónapos türelmi idő után válik véglegessé.
MTI

2019. április 5. 11:30

- Pexels

Ha a szülők nem végzik el az online vagy telefonos applikációra is letölthető tanfolyamot a három hónapos türelmi idő alatt, nem lép életbe a válásuk, és házasok maradnak.

A Koppenhágai Egyetem kutatói által összeállított program 17 modulból áll, amelyek konkrét megoldásokat adnak a konfliktusos helyzetekre a születésnapi bulik szervezésétől egészen odáig, hogy hogyan beszélgessenek az elvált szülők a letört gyermekeikkel.

Dániában 2018-ban 15 ezer válást jegyeztek be, ami a tavaly kötött házasságok 46,5 százaléka.

A skandináv ország régóta élen jár a gyerekek és a családok jogainak terén, a gyermekgondozási szabadság egyéves és minden gyerek számára biztosítják a napközis ellátást.

A gyerekek 70 százaléka élt tavaly mindkét szülőjével egy háztartásban Dániában, miközben 1980-ban ez az arány még 85 százalék volt.

A közös gyermekfelügyelet nagyon gyakori megoldás a válás után, a szakemberek is azt tanácsolják, hogy a gyerekeknek az a legjobb a mindkét szülőhöz való szoros kapcsolat megőrzésére, ha egyik héten az egyik szülőnél, másik héten a másik szülőnél vannak a válás után. 2009-ben a válások 16 százalékánál lépett életbe közös felügyelet, 2018-ban azonban már 30 százaléknál.

Áprilisig a közös megegyezéssel történő váláshoz csupán egy online kérvényt kellett kitölteni, nem volt szükség bíróságra vagy várakozásra. "Úgy gondoljuk, az emberek elég érettek ahhoz, hogy eldöntsék, el akarnak-e válni vagy sem" - magyarázta egy szakértő.

Mostantól a válást kérvényező szülőknek személyre szólóan küldenek ki egy linket, amelyen elvégezhetik a 30 perces online kurzust.

Az új rendelkezés bevezetését 2015 és 2018 között tesztelési időszak előzte meg. Egy kétgyermekes anya, aki 2500 más önkéntessel együtt vett részt a tesztben, elmondta: az online kurzus jó alkalmat nyújt a szülőknek arra, hogy végiggondolják a szükséges dolgokat.

"Olyan helyzetekben, amikor az ember nem gondolkodik feltétlenül racionálisan, rákényszerít, hogy szembesüljön az érzéseivel és azzal, hogyan kell kezelni konkrét szituációkat" - értékelte.

A tesztidőszak eredményei nagyon meggyőzőek voltak: 14 esetből 12-ben szellemileg és fizikailag is pozitív hatással volt a program a résztvevőre. Segített a stressz oldásában, a depresszió, szorongás, a fizikai és szellemi szenvedés enyhítésében és a munkahelyi hiányzások száma is csökkent.

Ugyanakkor arról kevés szó esett, hogy Dániában a gyerekek több mint fele - 54 százalékuk - házasságon kívül születik, és az ő szüleik számára nincs kötelező kurzus, ha különválnak, viszont ha akarják, ők is elvégezhetik online.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Híd: az önkormányzatok bevétele emelkedhet

VIDEÓ: Horror a szlovákiai utakon 31.

Frissítve

Megfontolná a lemondását Kalavská, ha nem indulna el a kórházreform

Vizsgálja a főügyészség a Čistý deň reszocializációs központ ügyét

Szemében látjuk önmagunkat

Új igazgatója van a Czuczor Gergely Alapiskolának

Legfrissebb galériák
Olvasta már?