Külföld

Házkutatás a Suzukinál

A hatóságok megrohamozták a Suzuki Motor Corp. főhadiszállását Japánban információkat keresve az autógyártó üzemanyag-fogyasztási ügyével kapcsolatban. A vállalat nemrégiben elismerte, hogy pontatlan adatokat adott meg a szigetországban értékesített modelljeivel kapcsolatban.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. június 3. 15:44

A Suzuki Motor Corp. részvényei egy százalékkal gyengültek pénteken a tokiói tőzsdén, miután kiderült, hogy a hatóságok váratlanul házkutatást tartottak az autógyártó főhadiszállásán -jelentette a BBC. Az ügy összefügg azzal, hogy a vállalat helytelen üzemanyag-fogyasztási adatokat adott meg egyes autóval kapcsolatban.

Igaz vagy sem?

A vizsgálatban részt vevő tisztviselők dokumentumokat kerestek, amelyek alátámaszthatják vagy cáfolhatják a cég állítását, miszerint valójában nem csapta be autóinak vásárlóit.

A Suzuki a múlt hónapban ismerte el, hogy "eltéréseket talált" autói valóságos és tesztfogyasztása között, de tagadja, hogy csalt volna. A gondok csak Japánban értékesített modellek esetén merülhetnek fel.

Magyarázkodás

A vállalat a héten adott ki egy közleményt, amelyben igyekszik magyarázatot adni hibájára. Állítása szerint azért nem használt a japán előírásoknak megfelelő tesztelési módszereket, mert nem voltak meg ehhez a szükséges alkalmazottai, továbbá elmulasztotta a szükséges technikai infrastruktúra kiépítését.

Botrányok sora

A Suzuki a szigetország negyedik legnagyobb autógyártója a Toyota, a Nissan és a Honda után és a második, amely üzemanyag-fogyasztási botrányba keveredik. A hatóságok hasonló okokból nemrégiben a Mitsubishi Motornál tartottak házkutatást. Ez a cég részben e miatt az ügy miatt a Nissan ellenőrzése alá került.

Tavaly a Volkswagen indította el az üzemanyag-fogyasztási botránysorozatot. Kiderült, hogy dízelautói egy részébe olyan szoftvert telepített, amely tesztkörülmények között kisebb fogyasztásra bírja a motort, mint ami a valóságos használatban elérhető vele.

Önnek ajánljuk

Čaputová magyarok között töltötte napját

Čaputová magyarul posztolt Gombaszögről

Korábban lényegesebben befogadóbb volt a világ

Ha jól választ, a nagy melegben az étel is hűsíthet

Kellemetlen: véletlenül rossz házba tört be a NAKA

Melegkiütés vagy napallergia?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?