Külföld

Francia zavargások - Szombaton 89 ezer biztonságit mozgósítanak országszerte

Párizs | Szombaton 89 ezer biztonságit mozgósítanak Franciaország-szerte a sárgamellényesek újabb tüntetése miatt - közölte csütörtök este a TF1 francia televízióban Édouard Philippe kormányfő.
MTI

2018. december 7. 07:53

- TASR-felvétel

"Olyan emberekkel állunk szemben, aki nem tiltakozni, hanem törni-zúzni akarnak, és nem akarunk nekik szabad utat engedni" - mondta a kormányfő.

Párizsban 8000 rendőr lesz készenlétben, és az utcákra vezénylik a csendőrség tucatnyi páncélozott járművét is. Ez utóbbiakat a 2005. évi elővárosi tüntetések során vetették be utoljára.

Előző szombaton, amikor zavargások törtek ki az üzemanyagadó emelése elleni tüntetések során, a rendvédelmi erők mintegy 65 ezer tagját vonultatták fel, közülük ötezret a fővárosban.

A kormányfő megerősítette, hogy semmilyen "hangzavar" nincsen az államvezetésben az üzemanyagadó emelése kapcsán. A kormányfő kedden még az emelés felfüggesztéséről beszélt, majd szerdán az elnöki hivatal közölte, hogy "eltörölték" az emelést. "Ez az adó nem szerepel a 2019. évi költségvetésben, törölték" - mondta a kormányfő csütörtök este a televízióban.

"Az a küldetésem, hogy elérjük a köztársasági elnök által kitűzött célokat. Ezt a többség támogatásával és az elnök bizalmát élvezve teszem" - mondta Édouard Philippe, arra a kérdésre válaszolva, hogy lemond-e, amiért a végrehajtó hatalom halogatta a sárgamellényesek dühének csillapítását célzó intézkedések meghozatalát.

 "Az emberek egy része lázad" - ismerte el csütörtökön a CNews hírtelevíziónak nyilatkozva Didier Guillaume mezőgazdasági miniszter, aki megfelelő válaszokat sürgetett a végrehajtó hatalom részéről.

Kedd óta a kormány és az elnöki hivatal arról igyekszik meggyőzni a tiltakozókat, hogy meghallották a hangjukat, a sárgamellényesek azonban egy negyedik tüntetést is szerveznek szombatra a fővárosba, és a kormány újabb erőszakhullámtól tart.

Egy esetleges franciaországi polgárháborúval kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszter kijelentette, hogy ez a szó "nem hangzott el" a felső vezetésben.

"Nagyon mérgező a légkör, a soha nem látott mértékű erőszak légkörében józan észre és nyugalomra kell inteni az embereket"- mondta. Hozzátette, hogy a követelések jogosak.

"A középosztály volt 10-15 éven át Franciaország fejőstehene, és ez már nem megy tovább. Megpróbáltunk több egyelőséget teremteni, de nem sikerült" - ismerte be a kudarcot Didier Guillaume.

Szombaton a sárgamellényesek újabb tüntetése miatt zárva tart több párizsi múzeum, közöttük a Louvre, valamint az Eiffel-torony is.

Csütörtökön folyatódott a diákok tiltakozó megmozdulása. A gimnazisták tüntetése során több incidens történt Észak-Franciaországban, országszerte több mint 700 diákot állítottak elő - közölte a belügyminisztérium. Szerte az országban mintegy 280 oktatási intézménynél volt tüntetés, illetve rendzavarás. 

A megyében mintegy 30 intézménynél voltak torlaszok. Három járművet és 23 szeméttárolót felgyújtottak. 

Lille-ben több száz fiatal gyűlt össze a Montebello nemzetközi gimnázium előtt. Ezt követően több gimnázium több száz diákja vonult a városközpontba az oktatási hivatal elé, hogy a kormány oktatási reformja, így az általuk egyenlőtlennek tartott új érettségi ellen tiltakozzanak. A városközpontban a rendvédelmi szervek könnygázzal oszlatták fel a tömeget.

Pas-de-Calais megye több városában gimnazisták megdobálták a rendőröket, nyolc rendőr megsebesült. Húsz embert előállítottak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Orvoshiány van, ám a külföldi nem kell

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Botrány az Eurovízión

VIDEÓ: Keszthelyi Vivien autóversenyző elvitte egy körre Orbán Viktort

Másfél kilós aranyrögöt talált egy ausztrál hobbikutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?